Teorierna om upphovet till den populära margheritans namn är flera.
Den mest utbredda teorin är att pizzan är uppkallad efter den italienska drottningen Margherita av Savojen (1851–1926).
Under ett besök i staden Neapel i juni 1889 ska drottningen ha varit så trött på den fina franska maten att hon bad stadens bäste pizzabagare, Raffaele Esposito, att göra tre olika pizzor till henne.
De båda första med vitlök och ansjovis föll inte Margherita på läppen.
Men den tredje, en pizza med tomatsås, mozzarella, basilika och olivolja, var enligt drottningen helt perfekt.
För att hylla drottningen och påminna om det kungliga godkännandet ska Esposito ha uppkallat sin pizza efter Margherita.
Teorin om den italienska drottningen är dock omdiskuterad.
Pizzor med liknande innehåll bakades av allt att döma i Neapel även före det kungliga besöket.
En källa nämner en margheritapizza redan 1866. Om denna pizza var av samma slag som Espositos är emellertid inte klart.
En alternativ teori är att pizzan fick namn efter margeritblomman, eftersom pizzabagare lade mozzarella och basilika i ett blommönster.