Polfoto/Corbis

Historien bakom spriten

När uppfann ryssarna vodka och vad användes akvavit från början till? Läs vidare och ta reda på det.

Människan har druckit vin i 10000 år men det var inte förrän på medel­tiden som vetenskaps­männen upptäckte att den flyktiga alkoholen förångades fortare än vattnet, om en alkoholhaltig vätska värmdes.

Det gick att fånga upp ångan och kyla ned den, så att den blev till vätska igen, och på så sätt få ett destillat med högre alkoholprocent.

Därmed var spriten uppfunnen. I takt med att folk i olika delar av världen försökte destillera alkohol baserad på till exempel sockerrör, potatis, enbär eller malört, uppstod olika spritsorter.

Under andra världskriget hade sovjetiska soldater rätt till en deciliter vodka om dagen.

© Voices from Russia

VODKA: Ryssarna gjorde sprit av druvmust

Uppfunnen: Före 1400
Bränd på: Säd, potatis och druvor
Favoritdryck för: Ryssar och polacker

Vodkan jästes av druvmust i Ryssland och Polen redan före år 1400. Ursprungligen hade drycken bara 14 procents alkoholhalt men blev starkare efter destillationsteknikens intåg.

Vodka var extremt populärt i Ryssland och Polen; i slutet av 1500-talet kunde det finnas upp till 500 destillerier i en enda stad.

Under en period i tsarens Ryssland kom 40 procent av statens intäkter från vodkaavgifter.

© Polfoto/Corbis

WHISKY: Skottar brände olaglig sprit

Uppfunnen: På 1400-talet
Bränd på: Korn och malt
Favoritdryck för: Skottar och irländare

Skottar och irländare anammade snabbt destillationstekniken, och konsten att tillverka hembränd sprit gick under århundraden i arv från far till son. De fick korn från åkrarna, vatten från floderna och torv från kullarna, och betraktade därför brännvinet som en naturens gåva.

Det var "livets vatten", eller "aqua vitae" på latin. På gaeliska hette det "uisge beatha", som så småningom blev till "whisky". År 1690 startade det första lagliga destilleriet i Skottland. Det producerade Ferintosh – den första namngivna whiskyn.

©

AKVAVIT: Sprit användes mot pesten

Uppfunnen: På 1400-talet
Bränd på: Säd eller potatis
Favoritdryck för: Skandinaver och nordtyskar

Destillationstekniken kom till Norden på 1400-talet. Brännvin omnämns för första gången i en svensk text från 1467: vätskan ska blandas i krutet för att göra det lättare att antända.

Brännvinet, som även kallades akvavit, användes också som medicin mot pest och gikt.

© Shutterstock

TEQUILA: Spanjorerna tog med sig bränneri till Mexiko

Uppfunnen: Cirka år 1600
Bränd på: Agaveplantan
Favoritdryck för: Spanska conquistadorer

Kring staden Tequila i Mexiko lärde spanjorerna traktens indianer att jäsa alkohol på växten agave. Spanjorerna hade med sig destillationsapparater från Europa, och med hjälp av dem kunde de få en hög alkoholhalt.

Konsten att tillverka tequila utvecklades från cirka år 1600, och den starka drycken blev snabbt populär.

© Chair Table Lamp Toronto

KONJAK: Förstört vin blev ädel dryck

Uppfunnen: I början av 1600-talet
Bränd på: Vin
Favoritdryck för: Holländska sjömän

Holländska sjömän hade ett problem: deras vin förstördes under långa seglatser. Därför började de destillera importerat franskt vin till sprit som höll sig längre.

Vin­bönderna i området Cognac såg genast en ny mar­knad och framställde det första dubbel­destillerade vinet – konjaken.

© Indymedia London

GIN: Enbär och alkohol skulle bota gikt

Uppfunnen: På 1600-talet
Bränd på: Säd eller potatis plus enbär
Favoritdryck för: Brittiska soldater

I jakten på en billig medicin mot gikt började den holländske professorn Franciscus Sylvius på 1600-talet att bränna sprit på enbär. Drycken fick namnet gin efter det franska ordet för enbär: genièvre.

Medicinen blev ingen succé – till skillnad från spriten. Gin blev särskilt populärt bland de brittiska soldater som stred i Europa under nederländska frihetskriget.

Efter kriget tog soldaterna drycken med sig hem, och snart fanns tusentals ginbutiker i London. Kvaliteten var inte alltid den bästa – vissa köpmän spädde ut ginen med terpentin.

© Finest & rarest

ROM: Restprodukt blev slavsprit

Uppfunnen: 1650
Bränd på: Sockerrör
Favoritdryck för: Fattiga i Karibien

Columbus tog med sig de första sockerrören till Amerika, och det blev början till de många sockerrörs­plantagerna i Karibien och Centralamerika. När sockret utvunnits återstod restprodukten melass, och omkring år 1650 kom tillverkarna på att den kunde användas för att fram­ställa rom.

I början var drycken mycket stark och smakade sämre än den sprit som tillverkades i Europa. De första romproducenterna visste nämligen inget om destillering. De fick hem pannor med fartyg från Europa och prövade sig fram.

Rommen hade bara en fördel: den var billig, och därför blev den snabbt populär bland slavar och fattiga sjömän.

© Henri Privat-Livemont

ABSINT: Gift gav nervskador

Uppfunnen: I slutet av 1700-talet
Bränd på: Anis och malört
Favoritdryck för: Franska intellektuella

År 1797 köpte Henri-Louis Pernod for­meln till absint av en privatperson. Han började bränna anis och malört till en dryck med 68 procent alkohol.

Dessvärre innehöll drycken ämnet tujon som kan orsaka nervskador, och drycken förbjöds år 1915. I dag är absint utan, eller med ofarliga mängder tujon, en populär dryck.