Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Från antikens bröd till gigantisk tårta

När kronprinsessan Elizabeth av England 1947 serverade tårta vid sitt bröllop var det kulmen på en över tusen år lång utveckling.

Getty Images

Redan under antiken serverades bakverk under festen, men i många hundra år fick bröllopsgäster hålla till godo med torra småkakor, inbakta fårtestiklar och fruktkaka, innan tårtan kom till på 1800-talet.

Kungliga bröllop såg till att konstfärdiga tårtor blev populära.

Första bröllopsbröden bakades i Rom

I antikens Rom nådde bröllopsfesten sin höjdpunkt, när gästerna fick lov att bryta ett mustaceum (ett sött bröd) över brudens huvud. Traditionen skulle skänka henne lycka i äktenskapet. Efteråt åt brud och brudgum en del av smulorna tillsammans.

I medeltidens England staplades kryddade vetebullar så högt att brud och brudgum bara precis kunde kyssas över stapeln utan att välta den – men någon tårta fick man inte. Enligt kokboken The ­Accomplisht Cook (Den fulländade kocken) från 1685 åt britterna som regel en köttpaj vid bröllop.

Kokbokens så kallade brudpaj bestod av inbakta ostron, krydd­örter och fårtestiklar.

Först i slutet av 1600-talet blev det vanligt att servera en stor, dekorerad kaka på bröllop – vanligtvis en ljus ­fruktkaka. På en del håll i Storbritannien serverades gästerna även brudgummens kaka, som i regel var tung och mörk.

Ordet bröllopskaka togs i bruk först i början av 1800-talet, och under samma århundrade ersatte tårtan den tunga fruktkakan som européernas favoritdessert på bröllop.

Lådvis med mandlar och säckvis med farin skickades till London inför bröllopet.

© Popperfoto/Getty Images

Undersåtarna skramlade till prinsessans tårta

När Storbritanniens kronprinsessa Elizabeth skulle gifta sig två år efter andra världskrigets slut var många av ingredienserna till bröllopstårtan fortfarande svåra att få tag i på grund av ransonering.

Överallt i det brittiska imperiet samlade man därför in och skickade livsmedel till London, så att prinsessan kunde få en tårta som anstod henne.

Brunt farin skeppades från Trinidad, Sydafrika levererade rom, och australiska flickscouter skickade lådvis med socker. Som tack fick de australiska flickscouternas organisation efter bröllopet en hel våning från kronprinsessans tårta.

Titta närmare på den fantastiska tårtan i galleriet:

Lagkage parallax

Toppen av tårtan dekorerades ursprungligen med allt från blommor till grekiska gudar i glasyr. Först under 1920-talet blev miniatyrer av brudparet vanliga i USA. Därifrån spreds seden till resten av världen.

William Sumits/Getty Images
Lagkage lag Parallax

2000 portioner av kronprinsessan Elizabeths bröllopstårta åts under festen. Trots det kunde
brudparet i enlighet med brittiska traditioner spara en våning av ­tårtan till dopet av sitt första barn, prins Charles.

William Sumits/Getty Images
Lagkage lag parallax

227 kg vägde kronprinsessan Elizabeths och prins Philips tårta. Den var 274 cm hög och gjord av bland annat 660 ägg, 14 liter rom och 80 kg apelsiner.

William Sumits/Getty Images

Gamla traditioner lever vidare

När prins Harry förra året skulle gifta sig med Meghan Markle från USA återupplivades en gammal engelsk tradition.

Under medeltiden gömde man en ring i den köttpaj som utgjorde huvudrätten. Det sades att den ­bröllopsgäst som fick ringen skulle bli gift inom ett år.

Ett ­köpcentrum i USA gömde en ring i en stor bröllopstårta. Till skillnad från under medeltiden skar man dock inte ut bitar – i stället fick kunderna leta efter ringen med händerna.

© Jason Laveris/Getty Images

Läs också:

En pojke köper popcorn på bio
Gastronomi

När dök popcorn upp på bio?

2 minuter
Gastronomi

Färgglada cocktailar kamouflerade dålig sprit

2 minuter
Gastronomi

Hundkock lagade maten i England

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj