Förbjuden böna blev nationaldryck
Länge var kaffe ett omstritt njutningsmedel förbehållet de priviligierade. Men vid sekelskiftet 1900 var hela Sverige beroende av bönorna. Vad hade hänt?

I Sverige fick kaffet sitt genombrott på 1700-talet.
Svenskarna är ett av de mest kaffeälskande folken i världen, överträffade endast av finnarna. Begreppet »Swedish fika« sprids i många länder och på nätet bloggar initierade kaffenördar om specialblandningar och olika bönors kropp, doft, arom och ursprung.
Det faktum att just svenskarna gjort kaffet till sin favoritdryck har ingen självklar förklaring, och skulle säkert förvåna friherren Clas Rålamb om han hade kunnat se in i framtiden.
Claes Rålamb inte nöjd med kaffet
Rålamb blev bjuden på en kopp kaffe under ett besök i Konstantinopel 1657, och är den första kända svensk som nedtecknat sitt omdöme om drycken. Han berättar att turkarna nyttjar det heta kaffet »i stället för brännewijn« och att man är tvungen att sörpla i sig drycken för att undvika att bränna sig illa. »Det är elljest illa smakande, lijka som det wore lag af steckte Erter«, avslutar han sin njugga recension.
MER LÄSNING I POPULÄR HISTORIAS NYHETSBREV
I Sverige har kaffedrickandets status varierat genom åren. När den exotiska bönan först kom till landet blev den ett njutningsmedel för överklassen, och möttes av skepsis och restriktioner. I år är det 200 år sedan det senaste totalförbudet mot kaffe infördes i landet. Men dryckens historia sträcker sig betydligt längre bak i tiden.
Kaffeodlingar vid Mocka
Kaffeträdet har sitt ursprung i de afrikanska högländerna där man vet att det vuxit i över fyratusen år. Någon gång på 500-talet e Kr upptäckte folket i nuvarande Etiopien växtens uppiggande egenskaper och började tugga på dess blad och bär. Växten nämns dock inte i några skriftliga källor förrän i en uppteckning av medicinalväxter som skrevs av den persiske läkaren och filosofen Ibn Sina på 1000-talet.
Från Etiopien spreds växten till Jemen där de första kaffeodlingarna anlades kring staden Mocka. Det var där man började rosta, mala och koka bönorna. Kaffedrickandet blev populärt över hela Mellanöstern och spreds med det osmanska väldets expansion även till Nordafrika och nuvarande Turkiet.