Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hamburgaren var populär bland judarna i New York.

Kultur - Gastronomi

Färdkost som höll länge

Köttbullar blev föregångare till hamburgaren.

På 1850-talet seglade ett stort antal judar till Amerika från den tyska hamnstaden Hamburg.

Färdkosten var stekta köttbullar med massvis av salt och kryddor, för att de skulle hålla sig riktigt länge.

I New York blev det vanligt att äta dessa bullar, ”stekta som i Hamburg”. Köttbullarna blev prototypen för den moderna hamburgaren.

Läs också:

Civilisationer

Haremets hemligheter

26 minuter
Nazism

Djurpark blev gömställe för judar på flykt

2 minuter
Hitler

Hitlers tyska motståndare

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj