Hamburgaren var populär bland judarna i New York.

Kultur - Gastronomi

Färdkost som höll länge

Köttbullar blev föregångare till hamburgaren.

På 1850-talet seglade ett stort antal judar till Amerika från den tyska hamnstaden Hamburg.

Färdkosten var stekta köttbullar med massvis av salt och kryddor, för att de skulle hålla sig riktigt länge.

I New York blev det vanligt att äta dessa bullar, ”stekta som i Hamburg”. Köttbullarna blev prototypen för den moderna hamburgaren.

Läs också:

Gastronomi

Törstiga munkar fick korkarna att flyga

2 minuter
Gastronomi

Så blev snabbmat en del av vår vardag

4 minuter
Gastronomi

5 populära matvaror som blev till av en slump

4 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!