Cheddarostens historia

© Depositphotos.com

Cheddarosten började tillverkas på 1100-talet i byn Cheddar i Somerset i sydvästra England och cheddarostens historia är faktiskt värd att berätta.

900 år med cheddar

Riktig cheddarost tillverkas av komjölk, vegetarisk löpe, startkultur och salt – inget annat. Osten är ljus i färgen, gul eller orange, och dess skarpa smak kommer sig av att det i utkanten av byn Cheddar ligger ett antal grottor. Dessa visade sig ha en jämn temperatur och idealisk luftfuktighet för lagring av ost, och där fick den efter några månader upp till ett par år smaken och konsistensen hela världen lärt sig att älska. Men dit var det långt kvar på 1100-talet.

Sju sekel senare dök Joseph Harding (1805-1876) upp på banan. Han levde i Somerset, växte upp på en gård, brann för jordbruksindustrin, och inte minst för god ost. Han skapade nya tekniker för tillverkning av ost i stor skala och anses av många vara ”cheddarostens fader”. Han fastslog hur som helst att cheddarost ”inte görs på fältet, inte i fäboden, inte ens i kon, den görs i mejeriet”. Tillsammans med sin fru Rachel såg han till att cheddarosten fick spridning över världen. Joseph och Rachel åkte själva till Skottland på 1850-talet och undervisade skottarna i att producera cheddarost. På 1860-talet kom amerikaner över till England för att lära sig ”Harding's Cheddar system”, varefter osten blev mycket uppskattad i Nordamerika. Sonen Henry Harding introducerade osten i Australien där cheddar nu blivit den mest populära osten. Den tillverkas också i stor skala på Nya Zeeland.

DelikatessKungens cheddarost

Idag är cheddarost faktiskt en storsäljare världen över, inte minst i Sverige där vi konsumerar tvåhundratusen ton ost om året. Här säljs cheddar av skolklasser och idrottsföreningar i samarbete med DelikatessKungen, som gjort till sin nisch att hjälpa ungdomar att finansiera skolresor, cupresor och träningsläger genom att sälja just delikatesser.

Cheddarost är idag världens mest imiterade ost med tillverkning i flera delar av världen, men DelikatessKungens ost tillverkas av ett familjeföretag på Lye Cross Farm i Somerset i närheten av Cheddar. Där jobbar nu tredje generationen i familjen Alvis med att producera ekologisk cheddarost och även om produktionen är mycket traditionell är den samtidigt ultramodern. Gården drivs helt och hållet av förnybar energi. Den har en egen biogasanläggning, solpaneler driver kylanläggningen och vattnet som används är återanvänt från produktionen.

Här blickar man inte bara bakåt på stolta traditioner utan är också noga med att ha en hållbar produktion som ska fungera framöver. Redan idag kan DelikatessKungens svenska kunder njuta av en god och klimatsmart cheddarost samtidigt som de gör en god gärning genom att hjälpa ungdomar att få råd till skolresor och idrottsresor.