9 historiska bantningskurer
Sedan historiens början har människor haft en tendens att bli feta – och sett det som ett problem som måste lösas. Här är nio av de mest kända och omdiskuterade dieterna från antiken till vår tid.

Genom hela historien har människor försökt minska sin vikt.
Ibland sägs det att människor förr i tiden, då svält oftast var en mer akut fråga än risken att äta för mycket, skulle ha sett fetma som något som ger status, ett eftersträvansvärt tecken på välstånd. Men när man tittar närmare på historien så verkar det inte riktigt stämma. Eller i varje fall är det uppenbart att det inte är hela sanningen.
För så långt tillbaka som vi har skriven historia finns spår av att man också har betraktat fetma som ett problem och försökt hjälpa människor som vägt för mycket att gå ner i vikt.
Antikens hälsoråd
På 300-talet f Kr skrev Hippokrates, ofta kallad ”läkekonstens fader”, att fetma ledde till sjukdomar och för tidig död. Men under antiken sågs fetma också som ett tecken på själslig svaghet. Att vara fet var omanligt – en fet person sågs som dum och svag eftersom han inte kunde kontrollera sina passioner och drifter.
Troligtvis var inställningen densamma till feta kvinnor, även om de skrifter som är bevarade i stort sett enbart riktar sig till män.
Centralt i den grekiska läkekonsten var på den tiden diaita, ungefär daglig livsföring, ett ord som gett upphov till vår tids ”diet”. För antikens läkare var kosthållning överhuvudtaget nära kopplad till hälsa, inte bara när det gällde övervikt.
Traditionen att se fetma som ett problem fördes sedan vidare av den kristna kyrkan, där övervikt förknippades med dödssynden frosseri. Fetma kunde därmed bli än mer negativt laddat, eftersom det var den enda synd som faktiskt "syntes" utifrån. Ända fram till modern tid har det sedan funnits en tradition av att se övervikt och fetma som ett problem som måste lösas.
Farligare än pesten
Redan på 1500-talet varnade en engelsk riksdagsledamot för den ”fetmans farsot” som gick över hans land. Han hävdade till och med att fetma under historiens gång hade krävt fler döds-
offer än pesten.
Ju närmare vår egen tid vi kommer desto mer akut blir problemet med att människor äter för mycket – i takt med att allt fler faktiskt får möjlighet att göra det.
På 2000-talet har övervikt och fetma blivit en global epidemi, och ett allvarligt hot mot människors hälsa. Mängden av olika dieter som finns tillgängliga verkar heller inte hjälpa. Studier visar att majoriteten av dem som följt en diet har fått tillbaka den förlorade vikten igen efter två år.