5 populära matvaror som blev till av en slump

Lösningsmedel blev till sötningsmedel, och under en frostnatt förvandlades en bortglömd läsk till världens första isglass.

Du kommer nog att bli överraskad när du får veta vilka av dina matvaror som blev till av en slump.

© Wikipedia, National Archives, Saratoga Specialities Company & Shutterstock.

Chips skulle ge kräsen kund en läxa

För tjocka! Så löd domen över en portion handskurna pommes frites som en gäst hade beställt in på res­taurang Moon Lake Lodge i Saratoga Springs i New York år 1853.

De skurna potatisskivorna hade blivit ytterst populära i USA sedan de kommit från Europa i slutet av 1700-talet. Nu hade de även hittat vägen till den lilla restaurangens meny.

Utan att protestera tillagade kocken George Crum en ny portion, men inte heller den här gången blev den kräsne gästen nöjd: ”De ska vara ännu tunnare”, klagade han.

Chipsen föll i smaken

Nu hade George Crum emellertid fått nog av sin ohövlige kund och bestämde sig för att ge honom en näsbränna: Om han ville ha tunt skurna pommes frites, så skulle han minsann få det!

Med en kniv skar han papperstunna potatisskivor, stekte dem spröda i olja, strödde över massor med salt och serverade.

Till George Crums stora förvåning blev gästen inte förnärmad över de saltade potatisskivorna.

Tvärtom, han åt dem med förtjusning och ryktet om den nya rätten spred sig snart till andra. Nu ville alla ha den lövtunna potatisen som Crum kallade Saratoga Chips.

Till en början serverades chipsen bara på restauranger, men de krispiga potatis­skivorna blev snart så populära att driftiga entreprenörer såg en stor potential i de läckra snacksen och i början av 1900-­talet började chips att tillverkas och säljas i livsmedelsbutiker.

Första världskrigets sockerransonering satte fart på försäljningen av sackarin.

© ETSY

Kemister fick smak på artificiellt sötningsmedel

De båda kemisterna Constantine Fahlberg och Ira Remsen vid Johns Hopkins-universitetet i Baltimore var i full färd med att analysera stenkolstjära när Fahlberg efter arbetets slut råkade slicka på fingret.

Han kände en söt smak i munnen och förstod att den kom från kemikalieresterna. Fahlberg insåg omedelbart att man kunde spinna vidare på det söta ämnet.

Exalterad över sin upptäckt återvände kemisten till laboratoriet och smakade på de olika ämnen han hade använt under dagens försök.

Han gick igenom allt från provrör till diverse mått. När han hittade källan hade han samtidigt funnit världens första artificiella sötningsmedel: sackarin.

Smakrikt avgiftstrick

Brandyn uppfanns av en driftig vinhandlare som ville destillera vin på väg till främmande hamnar för att minska avgifterna.

Cornflakes började som populär hälsokost

I staden Battle Creek i Michigan i USA arbetade John och Will Kellogg på hälsocentret ”The San”.

Brö­derna experimenterade konstant med att tillreda sädesprodukter på nya sätt och kom bl.a. på att man kunde valsa kokta vetekorn.

En dag år 1898 råkade en gryta med vete­korn koka över, men bröderna valsade och tillredde den gröt­aktiga massan i alla fall.

Resul­tatet blev spröda flingor av vete – som gästerna älskade. Senare prövade Kellogg-bröderna även majs, vilket blev en ännu större succé.

Corn­flakes hade kommit till världen.

Bortglömd läsk – världens första isglass

En kylig morgon år 1905 satte den 11-årige Frank Epperson från Oakland helt ovetande tänderna i världens första isglass.

Dagen innan hade han blandat sin favoritdryck: läsk gjord på vatten och bruspulver, och lämnat kvar en träpinne att röra med. Men han glömde drycken utomhus och nästa morgon hade alltihop frusit till is.

Epperson spolade glaset i varmvatten och drog ut det frusna innehållet. Isglassen hade sett dagens ljus.

Epperson kallade glassen ”Eppsicle” men när han själv fick barn tyckte de att popsicle var ett bättre namn. Så hette den också 1923 då han fick patent på uppfinningen.

ROMARNA

Isglassen i sig var inte Eppersons uppfinning.

För tusentals år sedan skickades romerska slavar upp i bergen för att hämta isblock till sina herrar.

Isen krossades och blandades med frukt och sirap.

Även Khubilai khan bjöd på sötad is när Marco Polo besökte honom på 1200-talet.