5 populära matvaror som blev till av en slump
Lösningsmedel blev till sötningsmedel, och under en frostnatt förvandlades en bortglömd läsk till världens första isglass.

Du kommer nog att bli överraskad när du får veta vilka av dina matvaror som blev till av en slump.
Chips skulle ge kräsen kund en läxa
För tjocka! Så löd domen över en portion handskurna pommes frites som en gäst hade beställt in på restaurang Moon Lake Lodge i Saratoga Springs i New York år 1853.
De skurna potatisskivorna hade blivit ytterst populära i USA sedan de kommit från Europa i slutet av 1700-talet. Nu hade de även hittat vägen till den lilla restaurangens meny.
Utan att protestera tillagade kocken George Crum en ny portion, men inte heller den här gången blev den kräsne gästen nöjd: ”De ska vara ännu tunnare”, klagade han.
Chipsen föll i smaken
Nu hade George Crum emellertid fått nog av sin ohövlige kund och bestämde sig för att ge honom en näsbränna: Om han ville ha tunt skurna pommes frites, så skulle han minsann få det!
Med en kniv skar han papperstunna potatisskivor, stekte dem spröda i olja, strödde över massor med salt och serverade.
Till George Crums stora förvåning blev gästen inte förnärmad över de saltade potatisskivorna.
Tvärtom, han åt dem med förtjusning och ryktet om den nya rätten spred sig snart till andra. Nu ville alla ha den lövtunna potatisen som Crum kallade Saratoga Chips.
Till en början serverades chipsen bara på restauranger, men de krispiga potatisskivorna blev snart så populära att driftiga entreprenörer såg en stor potential i de läckra snacksen och i början av 1900-talet började chips att tillverkas och säljas i livsmedelsbutiker.