Öl har troligen funnits ända sedan människan började odla marken i Egypten och Mesopotamien för mer än 10.000 år sedan.
Brödets och ölets historia hänger ihop eftersom öl till en början gjordes på mosat och jäst bröd. På den tiden var öl en grötig massa som man drack med sugrör för att slippa bottensatsen.
Ölbryggningen bredde ut sig i takt med sädesodlingen. De första spåren av öl i Norden har hittats i graven hos den så kallade Egtvedpigen – en bronsåldersflicka som begravdes i Danmark år 1370 f.Kr. Bland hennes gravgåvor finns ett krus som innehåller spår efter veteöl.
Ölet blev snart den viktigaste drycken bland nordeuropeerna som bland annat skålade för sina gudar i öl. Även vikingarna var mycket förtjusta i drycken och gick till anfall under stridsropet ”Alu, alu, laukr” – ”Öl, öl och vitlök”.
Orden har troligen dels syftat på ölets berusande egenskaper som förknippades med gudarnas värld, dels vitlökens hälsofrämjande egenskaper.
Under medeltiden drack såväl vuxna som barn öl från morgon till kväll, bl.a. för att vattnet var förorenat och smakade illa. Därmed var de inte berusade hela tiden – den tidens öl var betydligt svagare än det som dricks i dag.
Öl serverades tillsammans med den kraftiga maten och förknippades med hälsa och välbefinnande. På 1800-talet standardiserades ölbryggningen och i dag säljs i hela världen öl för mer än 1.800 miljarder kronor om året.
Lär dig mer om ölbryggningens långa historia - från Mesopotamien till vikingarna och Louis Pasteur.