Imageselect & Bridgeman

Game of Thrones lånar från historieböckerna

Succéserien Game of Thrones är starkt inspirerad av den europeiska medeltiden, och många av seriens mest populära figurer utgår från berömda historiska personer.

Robb Stark

Robb Stark leder sina arméer till en lång rad segrar, men faller på sitt beslut att bryta ett äktenskapslöfte. Han ska egentligen gifta sig med en kvinna från House Frey som ett led i en militär allians, men gifter sig i stället med en adelskvinna från utanför Westeros.

Den engelske kung Edvard IV (1442-83) bröt också ett äktenskapslöfte. Han skulle ha gift sig med prinsessan Anne, dotter av franske Ludvig XI, men vigdes i största hemlighet med Elizabeth Woodville.

De engelska adelsmännen som hade ordnat alliansen med den franske kungen var rasande och gjorde uppror. Men till skillnad från Robb Stark slapp Edvard dock lyckosamt undan sitt brutna äktenskapslöfte och satt på tronen till sin död.

Kung Joffrey

Kung Joffrey, seriens onde ledartyrann, är i stora drag en blandning av den engelske kung Rikard II (1367-1400) och Edvard av Westminster (1453-71), prins av Wales. Precis som Joffrey besteg Richard II tronen i ung ålder - redan som tioåring 1377.

Joffreys brutalitet är inspirerad av Edvard av Westminster, som enligt samtida skriftliga källor var oerhört våldsam och sjukligt besatt av krig. Den italienska ambassadören från Milano skrev om Edward:

“Denna pojke - trots att han bara är 13 år - talar redan inte om något annat än krigföring och skära av huvuden, som om allt ligger i hans händer eller han är en krigsgud.”

Edwards stridslystnad fick honom dödad redan som 17-åring under Slaget vid Tewkesbury 1471.

Serien är inte bara inspirerad av händelserna under rosornas krig. Flera rollfigurer delar öde med historiska personer från medeltidens England.

© Polfoto, Imageselect, Getty Images & HBO Nordic

Petyr “Littlefinger” Baelish

Seriens skattmästare och bordellägare kommer till makten med hjälp av sina oöverträffade manipulationsförmågor och sitt stora nätverk av spioner. Den beskrivningen passar också in på den engelska militären och diktatorn Oliver Cromwell (1599-1658).

Han föddes in i en lågadlig bondefamilj, men kämpade med tiden till sig titeln, Lord Protector, som i praktiken var synonym med "diktator". En annan inspirationskälla till Littlefinger kan ha varit Rikard Neville (1428-71), earl av Warwick. Hans stora välstånd och välutvecklade näsa för politisk manipulation gav honom smeknamnet “Kungamakaren”.

Daenerys Targaryen

En av seriens stora personligheter, Daenerys Targaryen, har många likheter med den engelska drottningen Elisabet I (1533-1603). Båda kvinnorna är maktsjuka, ogifta och har ett nästan oövervinnlig vapen (drakar och den engelska flottan) i sin makt.

Medan Daenerys tidigare har varit gift, är Elisabet känd som Jungfrudrottningen då hon aldrig ingick ett äktenskap. Båda kvinnor beslutar sig för att förbli ogifta för att bevara och utvidga sin makt: Daenerys vill återerövra THE IRON THRONE, och Elisabet ville utvidga sitt engelska rike.

Sist men inte minst straffade båda kvinnor en betrodd rådgivare som svek deras förtroende. Daenerys förvisar Jorah Mormont när hon får reda på hans förflutna som spion, och Elisabet avrättar sin nära rådgivare Robert Devereux, earlen av Essex, när han försöker starta ett uppror mot henne.

Daenerys Targaryen är bara en av de figurer från "Game of Thrones" som är starkt inspirerade av personer från medeltidens Europa.

Cersei Lannister

Drottning Cersei har ett stort antal gemensamma drag med Margaret av Anjou (1429-82). Båda kvinnorna blev i ung ålder bortgifta för att skapa politiska allianser - franska Margaret giftes 1445 med Englands Henrik VI för att skapa fred mellan England och Frankrike.

Båda kvinnorna fick träda in och ta över styret när deras män inte kunde. Cersei regerade i det dolda, medan hennes man drog på jakt och låg med andra kvinnor.

Margaret övertog makten när Henrik VI långsamt förlorade förståndet. Dessutom var de två kvinnorna omgivna av rykten om att de hade varit otrogna sina män och de fick båda söner (Joffrey och Edvard av Westminster), som var brutala och sadistiska.

Jaime Lannister

I säsong 4 av serien får Jaime Lannister en konstgjort hand tillverkad av guld, för att hans egen hand har huggits av. Detta påminner om Gottfried “Götz” von Berlichingen (1480-1563) - en tysk riddare och legosoldat som var känd som Götz med Järnhanden.

Liksom Jaime var Götz född in i en adlig familj innan han tog tjänst som riddare. Hans hand sprängdes i bitar 1504 av en kanonkula under en belägring.

Men Götz var inte typen som gav upp så lätt, så han lät tillverka en konstgjord järnhand och återvände till kriget.

Se mer om seriens historiska bakgrund - George R.R. Martin och engelska historiker berättar om seriens inspirationskällor:

Video