Fredagen den 13:e. Historien bakom olycksdagen

Från Jesu korsfästelse till Hollywood-skräck och gudamord i Valhall. Läs historien om fredagen den 13:e och förstå varför den är så kuslig.

Uhyggelig maske
© New Line Cinema

Risken för att du hamnar under en lastbil, träffas av blixten eller på något annat olyckligt vis går din egen undergång till mötes stiger avsevärt en till tre gånger om året.

Då sammanfaller veckodagen fredag nämligen med talet 13, vilket gör att vi alla drabbas av mängder av olyckor. Så är det i alla fall enligt de vidskepliga.

Så varför är vi så rädda för vad fredagen den 13:e för med sig? Hur har just den dagen fått sitt dåliga rykte?

Historien om fredagen den 13:e

Sammankopplingen av fredagen och talet tretton är ett relativt nytt fenomen, som härrör från USA i början av 1900-talet och som spred sig till Europa efter andra världskriget.

Flera historiker pekar på Thomas W. Lawsons populära roman ”Fredagen den 13:e” från 1907 som gnistan som gav liv åt mytbildningen kring fredagen den 13:e.

Var för sig har fredagen och talet tretton dock förknippats med olycka i tusentals år.

Talet 13 tar livet av dig

När Jesus förrådes av Judas under sin sista måltid för omrking 2000 år sedan var de tretton till bords. Tretton är alltså en för många vid bordet och ett förebud om att en i sällskapet kommer att dö, innan året är slut.

I den nordiska mytologin kan man läsa om hur Loke dök upp som objuden gäst nummer tretton under en middag med tolv andra gudar i Valhall – och hur det slutade med att guden Balder mördades.

Även i sagan ”Törnrosa” är tretton ett olyckstal. När kungen bjuder in endast tolv av tretton feer, kastar den trettonde fen en förbannelse över hans dotter Törnrosa, så att hon tvingas sova i 100 år.

Talet tretton har aldrig lyckats bli av med sitt dåliga rykte, och på många hotell och skyskrapor finns det ingen trettonde våning, precis som att många flygplatser saknar gate nummer tretton.

LÄS MER: Sju kusliga händelser som ägde rum fredagen den 13:e.

Kristendomen gjorde fredagen till olycksdag

Medan de flesta i dag förknippar fredagen med familjemys, fest och glam, så betraktas dagen historiskt sett som särskilt olycksdiger.

Långfredagen var som bekant dagen för Jesus korsfästelse, och i Storbritannien var fredagen under medeltiden den vanligaste dagen för att lägga snaran runt halsen på förbrytare och hänga dem (för övrigt var det alltid tretton trappsteg upp till galgen).

Här i Skandinavien betraktades fredagen i många år som en lyckodag, eftersom fredagen var kärleksgudinnan Frejas dag.

Det förändrades med kristendomens intåg, då gudinnan snabbt bannlystes och utmålades som en häxa.

Ryktet sade att den förvisade häxan varje fredag samlades med elva andra häxor och djävulen – tretton sammanlagt – för att planera sattyg för den kommande veckan.

Hollywood-skräck håller liv i rädslan

Medan fredagen den 13:e ursprungligen betraktades som en dag präglad av otur och hemskheter, förknippar vi i dag även datumet med kusligheter.

Det kan vi i hög grad tacka skräckfilmen ”Fredagen den 13:e” (premiär 1980) för.

Filmen om den maskerade mördaren Jason Voorhees, som mördar lättklädda tonåringar på fredagen den 13:e blev en enorm framgång och fick otaliga uppföljare.

I dag är det alltså inte kristendomen utan snarare Hollywood som håller liv i vår rädsla för det ödesdigra datumet – något filmskaparna är duktiga på.

Som det står på affischen till den första ”Fredagen den 13:e”-filmen: ”De var varnade... De är dödsdömda ... Och fredagen den 13:e kan inget rädda dem!"