Fredagen den 13:e. Historien bakom olycksdagen
Från Jesu korsfästelse till Hollywood-skräck och gudamord i Valhall. Läs historien om fredagen den 13:e och förstå varför den är så kuslig.

Risken för att du hamnar under en lastbil, träffas av blixten eller på något annat olyckligt vis går din egen undergång till mötes stiger avsevärt en till tre gånger om året.
Då sammanfaller veckodagen fredag nämligen med talet 13, vilket gör att vi alla drabbas av mängder av olyckor. Så är det i alla fall enligt de vidskepliga.
Så varför är vi så rädda för vad fredagen den 13:e för med sig? Hur har just den dagen fått sitt dåliga rykte?
Historien om fredagen den 13:e
Sammankopplingen av fredagen och talet tretton är ett relativt nytt fenomen, som härrör från USA i början av 1900-talet och som spred sig till Europa efter andra världskriget.
Flera historiker pekar på Thomas W. Lawsons populära roman ”Fredagen den 13:e” från 1907 som gnistan som gav liv åt mytbildningen kring fredagen den 13:e.
Var för sig har fredagen och talet tretton dock förknippats med olycka i tusentals år.
Talet 13 tar livet av dig
När Jesus förrådes av Judas under sin sista måltid för omrking 2000 år sedan var de tretton till bords. Tretton är alltså en för många vid bordet och ett förebud om att en i sällskapet kommer att dö, innan året är slut.
I den nordiska mytologin kan man läsa om hur Loke dök upp som objuden gäst nummer tretton under en middag med tolv andra gudar i Valhall – och hur det slutade med att guden Balder mördades.
Även i sagan ”Törnrosa” är tretton ett olyckstal. När kungen bjuder in endast tolv av tretton feer, kastar den trettonde fen en förbannelse över hans dotter Törnrosa, så att hon tvingas sova i 100 år.
Talet tretton har aldrig lyckats bli av med sitt dåliga rykte, och på många hotell och skyskrapor finns det ingen trettonde våning, precis som att många flygplatser saknar gate nummer tretton.
LÄS MER: Sju kusliga händelser som ägde rum fredagen den 13:e.