Forskare hittar nytt Mozartverk på museum

Av en ren lyckoträff snubblade en tysk forskare över ett verk av Mozart, som hittills varit försvunnit.

De nyfunna noterna presenterades under ett stort pressmöte på ett museum i Prag, där gästerna också fick höra Mozarts "förlorade" musik för första gånger på över 200 år.

© Narodni Muzeum

Upptäcktes av en slump

Ett nytt verk av den berömde österrikiske kompositören Wolfgang Amadeus Mozart har hittats på ett museum i Tjeckien.

Den så kallade kantaten med titeln "Per la Ricuperata Salute di Ofelia" hittades av en slump av en tysk musikforskare, som var i färd med att söka efter andra dokument i ett museiarkiv i Prag.

Fyndet har skapat stort uppseende, eftersom historikerna hittills har trott att alla kopior av verket gått förlorade. Namnet på verket har varit känt från gamla tidningar från 1700-talet, men först nu har forskarna alltså hittat noterna, så att musiken kan spelas igen.

Rivalen hjälpte till

Den nyfunna kompositionen kommer från 1785 och skulle ackompanjera ett textstycke skrivet av Lorenzo da Ponte – samma poet som även låg bakom Mozarts mest kända operor, som "Don Juan" och "Figaros bröllop".

En lustig detalj med det nya Mozartverket är att det är skrivet i samarbete med den italienske kompositören Antonio Salieri.

Han var en av de mest inflytelserika musikerna i Österrike under Mozarts storhetstid, och enligt historiker var italienaren en bitter rival, som ivrigt motarbetade Mozart.

Salieri fick skulden för Mozarts död

Enligt en teori var rivaliteten och hatet mellan de två männen så stort att Salieri till och med låg bakom en giftmord på Mozart 1791.

Salieri fick skulden för Mozarts död i bland annat den Oscar-vinnande filmen "Amadeus" från 1984, trots att något egentligt hat mellan Mozart och Salieri aldrig har bevisats.

Det nya fyndet visar att rivaliteten troligtvis inte var så stor trots allt – och att de båda kompositörerna hade så stor respekt för varandra att de till och med kunde arbeta tillsammans.

Du kan lyssna på Mozarts över 200 år gamla verk i den här videon: