Wikipedia
Kalle Anka som nazist

Video: Kalle Anka i Naziland

År 1943 vann Walt Disney en Oscar för bästa animerade kortfilm men kort efter segern togs den bort från marknaden. Det var nämligen en antinazistisk propagandafilm som Disney inte ville skulle få större spridning.

Filmen med titeln "Der Fuehrer's Face" berättar historien om Kalle Anka som drömmer att han arbetar på en fabrik i Nazityskland.

Originaltiteln på filmen var "Donald Duck in Nutzi Land" men den byttes ut när en låt som skrivits till filmen (Der Fuehrer's Face) blev en jättehit.

Ett hån mot Hitler

Filmen är full av nazireferenser och med Kalle Anka som huvudperson är det tydligt att det rör sig om en satirisk framställning av Adolf Hitler – filmens avslutande patriotiska sensmoral går heller inte att missförstå.

Ursprungligen producerades filmen som en antinazistisk propagandafilm med syfte att sälja fler krigsobligationer i USA.

Spridningen av filmen stoppades dock efter Oscarvinsten eftersom Disney inte ville att filmen skulle få mer uppmärksamhet.

År 2004 fick filmen se dagens ljus igen då Disney återutgav klassiska samlingar. Du kan också se den här.

Video

Disney var inte de enda som gjorde propagandafilmer.

Efter maktövertagandet 1933 bestämde nazisterna sig nämligen för att skapa den perfekta propagandamaskinen. Tyskarna skulle bombarderas med regimens budskap – oavsett om de stod vid ett gathörn, läste tidningen i soffan eller satte sig tillrätta i biografmörkrets mjuka fåtöljer.

Läs hela historien här