Library of Congress & First National
Barnstjärnor

Vem var den första barnstjärnan?

På 1920-talet var Jackie Coogan världens mest berömda barnstjärna och tjänade miljontals dollar på sina filmer. När han med tiden blev myndig väntade emellertid en riktigt tråkig överraskning.

Elsie Leslie var bara fyra år när hon gjorde teaterdebut i New York år 1885. Därmed tog hon sina första steg in i en tillvaro som historiens första barnsuperstjärna.

Leslie visade sig nämligen besitta en extraordinär talang för skådespeleri, som fick till och med hennes vuxna kollegor att avundas henne.

Trots sin späda ålder uppträdde hon i ett otal stora teateruppsättningar och utvecklades till en stjärna som överöstes av beundrarbrev och presenter.

I de tidiga tonåren tog Leslie en paus från livet som superstjärna. När hon som 18-åring återvände till teatern hade hon tappat gnistan och nådde aldrig upp till tidigare höjder igen.

I stället togs hennes position som ung superstjärna några år senare över av Jackie Coogan, men medan Leslie trollbundit publiken på teaterscenerna slog Coogan igenom på vita duken.

Rollen som pojken som Charlie Chaplins rollfigur tar sig an i filmen Chaplins pojke år 1921 gjorde Coogan till en stor stjärna. Hans ansikte hamnade på allt från dockor, mynt och flöjter till burkar med jordnötssmör.

VIDEO: Se Jackie Coogan i filmen Chaplins pojke

Video

Förmögenhet slösades bort

När Coogan fyllde 21 år 1935 och därmed kunde få tillgång till sina besparingar upptäckte han att hans mor och styvfar hade slösat bort nästan alla pengarna på dyra pälsar, smycken och bilar.

Av hans motsvarande 935 miljoner kronor (omräknat i dagens penningvärde) återstod endast cirka 55 miljoner kronor.

Coogan drog sin mor och sin styvfar inför rätta och processen slutade med att han fick omkring hälften av pengarna som fanns kvar.

Processen satte fokus på barnstjärnornas bristfälliga rättigheter i Hollywood och ledde år 1939 till en ny lag, den så kallade Coogan Act, som slog fast att filmvärldens unga stjärnor har rätt till skolgång och fritid – och till sina besparingar.