Internet Archive & Shutterstock
The power of love

Vem gjorde den första spelfilmen i 3D?

År 1922 hade filmen The power of love premiär i Los Angeles. Regissören var övertygad om att hans film skulle revolutionera filmvärlden, men publiken var ännu inte redo för 3D.

Den 27 september 1922 fick en brokig skara journalister och särskilt inbjudna gäster vara med om en historisk händelse på Ambassador Hotel Theater i Los Angeles.

Medan de såg upp mot den stora vita duken, iklädda ett par speciella glasögon, uppenbarades historiens första spelfilm i 3D framför dem.

Stumfilmen The power of love var ett pompöst kärleksdrama som spelats in med en kamera med två linser som nyligen uppfunnits av Harry K. Fairall, filmens regissör och producent.

Topp tre: De populäraste 3D-filmerna

Sedan den första spelfilmen i 3D år 1922 har filmer med tredimensionella effekter varit framgångsrika på biograferna. De mest populära filmerna har spelat in svindlande summor. Listan omfattar både filmer som visats i 3D från början och filmer som senare blivit omgjorda till 3D.

© Shutterstock

1. Avatar

År: 2009
Genre: Science fiction
Intäkter: Cirka 31,4 miljarder kronor
Handling: En soldat skickas på ett uppdrag till en avlägset belägen måne, där han förälskar sig i en av utomjordingarna.

© Shutterstock

2. Jurassic World

År: 2015
Genre: Action/science fiction
Intäkter: Cirka 18,5 miljarder kronor
Handling: I en nöjespark med dinosaurier utbryter kaos när en genmanipulerad hybriddinosaurie sprider död och förödelse.

© Shutterstock

3. The Avengers

År: 2012
Genre: Superhjältefilm
Intäkter: 16,7 miljarder kronor
Handling: Superhjältarna Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow och Hawkeye tvingas samarbeta för att rädda världen från skurken Loki.

När biobesökarna bar de särskilda 3D-glasögonen skulle inspelningarna från de två linserna skapa en illusion av djup, vilket fick filmen på duken att framstå som tredimensionell.

Faktum är att filmen var så avancerad att biobesökarna själva kunde bestämma hur den skulle sluta genom att blunda med antingen höger eller vänster öga. På så vis avgjorde de om filmen skulle få ett lyckligt eller ett tragiskt slut.

Filmen floppade

Nymodigheterna till trots blev premiären i Los Angeles ingen succé. Filmen fick visserligen bra recensioner i filmtidskrifterna, men inga andra biografer ville visa den banbrytande filmen.

Året efter köptes The power of love upp av ett distributionsbolag, som sålde filmen till de amerikanska biograferna som en helt vanlig film med titeln Forbidden lover.

The power of love

The power of love, den första spelfilmen i 3D, hade premiär år 1922.

© Internet Archive

Sedan dess har båda versionerna av filmen gått förlorade. Först tre årtionden senare tog Hollywood verkligen till sig 3D, när rysaren Man in the dark hade premiär i april 1953.

Då blev biobesökarna som tokiga i tekniken, vilket fick i princip alla filmstudior att göra 3D-filmer. Därmed kom 1950-talet att bli 3D-filmernas guldålder.