Shutterstock

Vem förärades den första stjärnan på Walk of Fame?

Hollywood hyllade sin första kändis år 1960 med en stjärna på Walk of Fame. Sedan dess har ytterligare tvåtusensexhundra fogats till den numera kilometerlånga trottoaren.

Den första som fick en stjärna på den berömda trottoaren Walk of Fame i Hollywood var den amerikanske filmregissören och producenten Stanley Kramer.

Han fick sin stjärna den 28 mars 1960 som en hedersbetygelse för sina filmer, som ofta berörde känsliga politiska och sociala ämnen, som de stora filmbolagen undvek.

Till Kramers mest kända filmer hör The defiant ones (1958) och Guess who’s coming to dinner (1967), som båda behandlar rasism.

År 1961 fick Stanley Kramer en heders-Oscar för sitt stora bidrag till filmkonsten.

© AF Archive/Imageselect

Stuart ville skapa en turistmagnet

Idén till Walk of Fame föddes 1953 hos E.M. Stuart, som var chef för Hollywoods handelskammare.

Han ville skapa ett spektakulärt minnesmärke för att locka fler turister och marknadsföra Hollywood, ”vars namn är liktydigt med glamour och spänning i jordens fyra hörn”.

En inspirationskälla till själva stjärnorna kan ha varit Hollywood Hotel, vars innertak var dekorerat med stora stjärnor, i vilka namn på olika berömda personer skrivits.

Sedan Kramers stjärna 1960 har ytterligare cirka tvåtusensexhundra stjärnor placerats på Walk of Fame för att hylla personer som har gjort extraordinära insatser inom film, tv, musik, radio eller teater.