Warner Bros
Casablanca

Varför blev filmen ”Casablanca” så populär?

Hösten 1942 fick ”Casablanca” ett blandat mottagande vid sin premiär. Sedan dess har storfilmens popularitet emellertid ökat, och i dag räknas den som en av Hollywoods största succéer.

”Det känns som om ’Casablanca' har sitt eget liv. Det är något underfundigt med den, för den verkar ha fyllt ett behov.”

Så sa skådespelerskan Ingrid Bergman om filmen Casablanca. Ingrid Bergman spelade en av huvudrollerna i filmen, som fick ett bra – om än blandat – mottagande av biobesökare och recensenter, när den hade premiär hösten 1942.

Med åren har Casablanca emellertid blivit allt populärare, och i dag betraktas den som ”den bästa Hollywoodfilmen genom tiderna”, enligt filmhistorikern Leonard Maltin.

VIDEO: Se den ursprungliga trailern för Casablanca (1942)

Video

Filmen blandar genrer

En av huvudorsakerna till att Casablanca blivit så framgångsrik är att filmen är ett exempel på oerhört gediget filmhantverk och att den obesvärat lyckas växla mellan genrer som komedi, romantik och spänning.

”Det finns bättre filmer. Mer djuplodande filmer. Filmer med större konstnärliga visioner eller konstnärlig originalitet eller politisk betydelse. Men Casablanca är en av de filmer vi sätter störst pris på. Den är en film som överskrider de vanliga kategorierna”, skrev den berömde amerikanske filmkritikern Roger Ebert.

VIDEO: Se en nyare trailer för Casablanca

Video

Bogart och Bergman i täten

Dessutom bjuder filmen på bländande prestationer från några av den tidens bästa skådespelare. Humphrey Bogart och Ingrid Bergman står i Casablanca i centrum i ett underhållande och dynamiskt persongalleri. Dessutom innehåller filmens berättelse – enligt experterna – flera lager.

”Det är ingen överdrift att påstå att Casablanca är en av de största filmer som någonsin gjorts. Medan du första gången du ser den bara är medveten om den ytliga kärlekshistorien, kommer de underliggande budskapen om solidaritet och anti-isolationism att framträda vid andra, tredje och fjärde tittningen”, skrev den amerikanska nättidningen The Washington Free Beacon år 2012.

Trots att Casablanca alltså hade premiär i en helt annan tid – under andra världskriget – är filmen fortfarande populär bland dagens filmentusiaster.