Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

film biograf

Vad är en B-film?

Shutterstock

En B-film var film nummer två i de dubbelföreställningar som i många år var vanliga i USA. Namnet fick de efter “78-plattorna”, där det bara fanns plats för en låt på var sida.

Hiten fanns på A-sidan. Under stumfilmseran var det vanligt att man inledde en bioföreställning med en live-varietéshow.

När talfilmen kom i slutet av 1920-talet, togs varietéföreställningen bort, och i stället visade biografägarna en nyhetsfilm, en tecknad film och två spelfilmer.

Den första filmen var huvudattraktionen med större budget och etablerade skådespelare. B-filmen gjordes också av stora filmbolag, men till en tjugondedel av kostnaden.

Filmerna var ofta västernfilmer, science fiction-filmer eller rysare, i vilka huvudpersonen kom tillbaka i film efter film.

Filmbolagen använde produktionen av B-filmerna i utbildningen av regissörer, producenter och skådespelartalanger. Skådespelare somJohn Wayne och Jack Nicholson började sin stjärnkarriär i B-filmer.

Läs också:

Film

Vad var film noir?

1 minut
Film

När började vi se film på bio?

1 minut
Film

American Gangster fångar den rätta stämningen

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj