PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect
“Jaws”, ”Hajen”, Steven Spielberg

Ta en titt bakom kulisserna i Hollywood

Missnöjda skådespelare, svåra olyckor och heta romanser – det går sällan lugnt till bakom kulisserna i Hollywood. VÄRLDENS HISTORIA tar med dig bakom kameran under inspelningen av flera av historiens storfilmer.

Sedan 1910 har Hollywood producerat mängder av oförglömliga filmer, som blivit en del av vårt gemensamma kulturarv.

Oavsett om filmerna handlade om historiska händelser, läskiga monster eller främmande världar har produktionerna ofta ett gemensamt: oförutsedda motgångar.

Flera av historiens största klassiker spelades in i undermåliga arbetsmiljöer präglade av ekonomisk osäkerhet och svåra olyckor.

Casablanca (1942) – ett kärleksdrama som utspelar sig i den nordafrikanska staden Casablanca under andra världskriget – betraktas i dag som en odödlig klassiker, men under inspelningen var det inget som tydde på att filmen skulle bli någon större succé.

Till exempel var manuset inte ens färdigt, när inspelningen började.

”Spartacus”, Stanley Kubrick

Statisterna i storfilmen ”Spartacus” (1960) fick skyltar med nummer på, så att Stanley Kubrick kunde regissera dem en och en.

© reddit.com

Arbetet med storfilmen Cleopatra (1963) var om möjligt ännu mer kaotisk. Produktionen flyttades från London till Rom, de flesta av de bärande skådespelarna hoppade av, och filmens stora stjärna – Elizabeth Taylor – blev dödligt sjuk i lunginflammation.

Endast behandling med en ny typ av antibiotika räddade Kleopatra-skådespelerskans liv.

Svår sjukdom drabbade även inspelningen av Apocalypse Now, när filmens huvudrollsinnehavare, Martin Sheen, fick en hjärtinfarkt under inspelningen i den filippinska djungeln. Sheen fick flygas i ilfart med helikopter till sjukhuset i Manila.

Men trots alla motgångar och olyckor blev dessa och många andra Hollywood-filmer enorma framgångar. Och när eftertexterna tagit slut, och ljuset tänds i biosalongen, är det ingen som vet hur nära det var att filmerna inte blev färdiga. Dessa dramer kan du läsa mer om här.

”TROLLKARLEN FRÅN OZ”

”Trollkarlen från Oz”

Det rädda lejonets smink var så tjockt att skådespelaren Bert Lahr fick äta och dricka genom ett sugrör.

© Stock imagery/Imageselect

Autentiska och farliga kostymer

Lejonkostymen var gjord av riktig lejonpäls och vägde 40 kilo, medan fågelskrämman bar en gummimask som lämnade tydliga avtryck i huden. Plåtmannens smink innehöll aluminium och utlöste en så svår allergisk reaktion att skådespelaren Buddy Ebsen blev inlagd på sjukhus och gick miste om rollen. Sextonåriga Judy Garland utsattes för sexuella övergrepp.

BUSTER KEATON

Buster Keaton, ”The Cameraman”

Filmen ”The Cameraman” (1928) handlar om en hopplös kameraman, som försöker imponera på en ung kvinna.

© Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Kreativ tvångströja

I fem år hade Buster Keaton kontrakt med Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Hans första film – The Cameraman – blev en stor framgång, men Keaton tyckte att MGM kvävde honom genom att begränsa hans kreativa frihet. Han kallade beslutet att arbeta för MGM för ”det värsta misstaget i min karriär”. År 1933 slapp han ur bolagets klor.

”CASABLANCA”

”Casablanca”, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart

Ingrid Bergman var två centimeter längre än Humphrey Bogart. I många scener stod han därför på en låda för att se ut att vara längre än hon.

© Warner Bros Pictures/Diltz/Bridgeman Images

Skådespelarna avskydde filmen

Casablanca vann 1944 tre Oscars – bland annat för bästa film. Men under inspelningen var Ingrid Bergman frustrerad över att hon på grund av att manuset var ofärdigt inte kände till något om sin rollfigurs öde. Humphrey Bogart anförtrodde sig till Orson Welles: ”Jag är med i den sämsta film jag någonsin spelat i”.

VIDEO: Den ursprungliga trailern till ”Casablanca”

Video

”APOCALYPSE NOW”

”Apocalypse Now”, Martin Sheen, Francis Ford Coppola, Marlon Brando

Under inspelningen drabbades Martin Sheen av en hjärtinfarkt. Han fördes i ilfart till ett sjukhus i Manila och tillbringade en månad med att återhämta sig.

© Steve Schapiro/Getty Images

Krig avbröt inspelningen

Filmen utspelar sig under Vietnamkriget och spelades in i Filippinerna. För det legendariska anfallet mot en vietnamesisk by till tonerna av Wagner hyrde regissören Francis Ford Coppola in helikoptrar av det filippinska försvaret. Piloterna var vid flera tillfällen tvungna att lämna inspelningen för att slåss mot kommunistiska rebeller i djungeln.

ELVIS PRESLEY

”Viva Las Vegas”, Ann-Margret, Elvis Presley

Under inspelningen av Viva Las Vegas hade Elvis Presley en passionerad kärleksaffär med filmens andra stjärna, 22-åriga Ann-Margret.

© PA Images/Imageselect

”Las Vegas” blev syndens näste

Trots att Elvis var förlovad med 18-åriga Priscilla Beaulieu, slog det gnistor mellan honom och svensk-amerikanska Ann-Margret under inspelningen av musikalfilmen Viva Las Vegas (1964). ”Vi kände båda en ström, en elektricitet, som gick rakt genom oss”, sa Ann-Margret. Elvis avslutade relationen året därpå.

”STAR WARS”: EN OMAKA FYRKLÖVER

”Stjärnornas krig”, ”Star Wars”, Darth Vader, ewok, prinsessan Leia Skywalker Organa

”Star Wars” har många numera ikoniska karaktärer – bland annat de ludna ewokerna, den svartklädde skurken Darth Vader, de grisliknande gamorreanerna och den vackra prinsessan Leia.

© Aaron Rapoport/Getty Images

Prinsessan läste filosofi

Mellan tagningarna under inspelningen av Jedins återkomst (1983) läste Carrie Fisher (prinsessan Leia) tunga verk av Nietzsche och Kierkegaard. När Mark Hamill (Luke Skywalker) frågade henne varför hon hade börjat läsa filosofi, svarade hon: ”För att jag vill att folk ska tro att jag är smart!”

”CLEOPATRA”

”Cleopatra”, Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor sminkade sig själv i storfilmen ”Cleopatra” (1963), då hon även inledde en kärleksrelation med Richard Burton, trots att de båda var gifta.

© Camerique/Getty Images

Blind skotte såg Kleopatra bada

Enligt Jacqui Chan, som spelade tjänarinna, såg en objuden gäst Kleopatra (Elizabeth Taylor) i en scen då hon badar: ”En skotsk skådespelare, som spelade en blind diktare, berättade glädjestrålande att han fått lov att stanna kvar på inspelningsplatsen, eftersom alla hade glömt att han egentligen inte var blind.”

VIDEO: Badscenen med Elizabeth Taylor från storfilmen Cleopatra

Video

MARILYN MONROE

”The Misfits”, Marilyn Monroe, Arthur Miller

”De missanpassade”: trots att manusförfattaren Arthur Miller var gift med Marilyn Monroe hade han en affär med en av filmens fotografer.

© United Artists/Seven Arts/Imageselect

Äktenskapet kollapsade i kulisserna

Äktenskapet mellan Marilyn Monroe och författaren Arthur Miller sprack under inspelningen av De missanpassade (The Misfits, 1961), som Miller skrivit manuskriptet till. Monroe drack mycket och led av ett tablettmissbruk. Kort före premiären skiljde paret sig, och Monroe dog av en överdos året därpå.

FRANKENSTEIN

Frankenstein, Boris Karloff

Det tog filmens sminkörer fyra timmar – varje dag – att förvandla Boris Karloff till Frankensteins monster, så rökpauserna fick han ta iförd kostym, smink och allt.

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

Monster med smärtor

Inspelningen av Frankensteins brud (1935) var påfrestande för huvudrollsinnehavaren Boris Karloff. Han led av dålig rygg från ett tidigare jobb, då han hade burit cement, och tidigt i produktionen vred han höften ur led. Karloff fick spela in stora delar av filmen i bandage.

”HAJEN”

“Jaws”, ”Hajen”, Steven Spielberg

Steven Spielberg var 27 år, när han spelade in ”Jaws”. Filmens framgång gjorde den unge regissören till en av Hollywoods största stjärnor.

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

”Jaws” skulle spelas av en levande haj

Producenterna bakom Hajen (Jaws, 1975) föreställde sig att det skulle gå att dressera en levande vithaj att attackera människoliknande dockor i havet. Men hajar lyder inte instruktioner. I stället fick Steven Spielbergs special effects-team konstruera tre mekaniska hajar, som användes under inspelningen.

”STAR WARS”: PRINSESSAN LEIA I BIKINI

”Star Wars”, ”Stjärnornas krig”, prinsessan Leia Skywalker Organa

För att göra reklam för ”Jedins återkomst” lät Carrie Fisher sig fotograferas för tidskriften Rolling Stone iförd sin gyllene bikini.

© Aaron Rapoport/Getty Images

Obekväm och avslöjande bikini

Prinsessan Leias klassiska bikini var en plåga att ha på, och enligt skådespelerskan Carrie Fisher var den skavande gulddräkten sådant som supermodeller bär i Dantes helvete. Till det kom att den avslöjade mer än den skylde. ”Om du stod bakom mig kunde du se rakt ner till Florida”, som hon uttryckte det.