"Rome" ligger nära historien

Filmkoll: Rome Året är 52 f Kr och Gajus Julius Caesar har vunnit den avgörande segern i Gallien. Han vänder hem till Rom och tänker ta makten som diktator, men hans framgångar har gjort vänner till ovänner, och inbördeskrig hotar.

Rom byggdes på legionärernas vilja och förmåga att föra krig och slå ned uppror. Våldet var ständigt närvarande överallt i samhället, vilket TV-serien trovärdigt beskriver.

Var Caesar och Pompejus tidigare vänner?

Ja! Eller i alla fall politiska allierade. De två hade tillsammans med den rike Marcus Licinius Crassus bildat det så kallade första triumviratet år 60 f Kr och delat makten i Rom mellan sig (se Världens Historia nr 12/2006).

Var staden Rom så färgrik?

Ja! Det antika Rom var inte en stad i vit marmor, som den så ofta skildras. Romarna tyckte om starka färger på såväl tempel som hus, statyer och kläder. Rom var en miljonstad redan under antiken, ett kosmopol med invånare från hela imperiet, vilket satte sin prägel på stadslivet.

Är episoden med det försvunna standaret sann?

Nej! Den är påhittad för att visa hur Caesar lyckades få ut något positivt av vilken situation som helst. Förlusten av legionens örn var ödesdiger, eftersom den symboliserade enhet.

Anordnade man gladiatorstrider på gatorna?

Ja! Innan Colosseum invigdes år 80 e Kr hade staden ingen­ permanent amfiteater. Det handlade därför alltid om små arenor av trä, som tillfälligt ställdes upp på Forum Romanum eller andra torg. Gladiatorstriderna blev på så vis en vardags­händelse på gatunivå i ett samhälle, som genomsyrades av en våldskultur.

Var triumftågen så stora?

Ja! En triumf tilldelades en segerrik general, enbart om han vunnit en viktig seger över en icke-romersk fiende. Triumf­tåget var alltså hans chans att visa upp sin duglighet för folket och att bli gud för en dag. Triumfatorn körde främst i hästdragen vagn. Han hade målats röd i ansiktet som en hyllning till Jupiter och bar särskilda kläder som förvarades i det stora Jupitertemplet på Capitolium. Efter honom kom ett tåg av krigsfångar, bytet från erövrade områden och allra sist marscherade hans egna soldater.