Recension: Dramat på spionernas bro
Steven Spielberg har gjort en fängslande spänningsfilm om en av kalla krigets viktigaste händelser: Spionutväxlingen i Berlin 1962.

Tom Hanks spelar den omutlige advokaten James Donovan i Spionernas bro.
Spionutväxling på Glienicke Brücke
Om det kalla kriget har en adress, heter den Glienicke Brücke. Stålbron från 1907 förbinder Berlin och Potsdam, men sedan 1960-talet har den varit känd som "Spionernas bro” – förbindelselänken mellan Öst- och Västblocket.
Otaliga romaner, filmer och tv-serier skildrar hur stormakterna utväxlade spioner på bron – tydligen alltid i dimma och med nerverna på helspänn.
De många filmerna ger intryck av att spionutväxlingarna på bron skedde ungefär en gång i månaden, med det stämmer inte. I verkligheten hände det bara tre gånger. Den första gången var 1962, när USA bytte ut den sovjetiske spionen Rudolf Abel mot spionflygaren Gary Powers.
Det är denna banbrytande händelse mästerregissören Steven Spielberg har velat skildra, för hur sätts en sådan byteshandel överhuvudtaget i verket mellan två supermakter som vid den här tiden hade mycket svårt att föra ett samtal?
USA:s atomhemlighet blir stulen
Förhistorien: 1957 griper FBI en oansenlig herre med många namn – William Fischer, Emil Robert Goldfus och Martin Collins. I dag är han känd som Rudolf Abel, en KGB-agent som kom till USA efter andra världskriget för att bygga upp en spionnätverk i USA.
Abels grupp samlar bland annat in teknisk information om den nyutvecklade atombomben och saboterar därmed amerikanernas vapentekniska försprång.
Anhållandet av Abel skapar lynchstämning i USA. Den gängse uppfattningen är att han ska hängas på plats. Så illa går det inte och när Abel ställs inför rätta har han en advokat vid sin sida, James Donovan.
Som offentlig försvarare är det egentligen bara Donovans uppgift att ge rättegången ett sken av legitimitet. Ingen har räknat med att advokaten ska ge sig i kast med arbetet som om det gällde att rädda en amerikansk klient.
Med sin outtröttlighet vänder han en säker dödsdom till fängelsestraff. Ett av Donovans argument är att det kan visa sig nödvändigt för USA att ha en levande spion att byta med om Sovjet tar till fånga en motsvarande amerikansk.