Public Enemies – full av historiska fel

Filmkoll: Public Enemies Bankrånaren John Dillinger befriar sina fängslade ligamedlemmar och härjar i Mellanvästern med FBI i hasorna.

Dillinger var bara 31 år, när han dödades av FBI. Dessförinnan hade han skaffat sig ett rykte som USA:s farligaste brottsling.

Var Dillinger massmördare?

I filmen viner kulorna kring öronen på gangstrar, poliser och förbipasserande. Dillinger utförde 24 bankrån och plundrade fyra polisstationer, vilket kostade totalt 12 människor livet – såväl gangst­rar som fångvaktare, poliser och civil­personer. I filmen har man inte sparat på krutet, men i själva verket avlossades inte särskilt många skott. Dillinger åtalades för ett enda mord, det på en polis i Indiana, trots att det aldrig kunde be­visas att han avlossat det dödande skottet. Tvärtom tyder mycket på att Dillinger inte ens var närvarande, när skottet avfyrades.

I januari 1934 greps John Dillinger i Tucson, Arizona. I staden anordnas än i dag en årlig festival till minne av händelsen.

Är Dillingers sista ord kända?

John Dillinger sköts ned av FBI-agenter 1934, när han kom ut från en biograf i Chicago. När filmen och ­Dillingers liv närmar sig slutet, viskar han en romantisk hälsning till en av FBI-agenterna, som framför hälsningen till Dillingers flickvän, men enligt vittnen dog Dillinger snabbt och "utan att säga ett ord". Efteråt doppade folk sina näsdukar i blodet som ett minne av folk­hjälten, som blivit populär genom att råna de banker som tvingat folk från hus och hem under depressionen.