Oscarsgalan: De största skandalerna

Varje år sedan 1929 har den amerikanska filmindustrin hyllat särskilt framstående filmer med en Oscarsstatyett. Det är dock inte alltid rättvist, och skandalerna i kulissen överträffas ständigt av vilda utspel under prisutdelningen.

AKTIVISM

Ursprungsamerikan avböjde pris å Marlon Brandos vägnar

Rollen som Vito Corleone i ”Gudfadern” gav år 1973 Marlon Brando en Oscar för bästa manliga skådespelare. Brando dök dock aldrig upp för att ta emot sitt pris, utan skickade i stället en apachekvinna med långa flätor, traditionell dräkt och ett långt protesttal under armen.

Sacheen Littlefeather, som hon hette, avböjde å Brandos vägnar att ta emot priset, och talade om Holly­woods orealistiska och stereotypa skildring av indianer som blodtörstiga och vilda.

Arrangörerna av Oscarsgalan hade på förhand gjort klart för Littlefeather att hon kunde glömma att få läsa upp hela Brandos tal – då skulle mikrofonsladden dras ur.

Burop från publiken störde den synligt nervösa Littlefeather, men till slut applåderades hon ändå av scenen.

Augusti 2022: Littlefeather får ursäkt av Oscarsakademin

Fyrtionio år efter att Sacheen Littlefeather höll sitt berömda tal under Oscarsutdelningen 1973 har hon fått en officiell ursäkt från Oscarsakademin.

Littlefeather utsattes efter talet för trakasseringar och diskriminering och bojkottades av filmbranschen. Akademins ordförande David Rubin säger nu att behandlingen var både oberättigad och orättvis.

"Alldeles för länge har det mod du uppvisade inte fått det erkännande det förtjänar. För detta framför vi vår innerligaste ursäkt och vår uppriktiga beundran”, skriver Oscarsakademin i ursäkten.

Sacheen Littlefeather tagit emot ursäkten med både humör och öppen famn.

"Med avseende på Akademins ursäkt till mig, vi infödda är väldigt tålmodiga människor – det har bara gått 50 år! Vi är tvungna att behålla vår humor i alla situationer. Det är vår överlevnadsstrategi”, säger Littlefeather.

Se Littlefeathers tal i det här videoklippet

Video

LUSSING

Oscarsgalan 2022 kommer i många år att bli ihågkommen för en sak:

Komikern Chris Rock vände sig från scenen till skådespelerskan Jada Pinkett Smith och sa att han såg fram emot att få se ”G.I. Jane 2” – vilket syftade på att hon klippt av sig håret.

Då klev Jada Pinkett Smiths make Will Smith upp på scenen och gav komikern en rungande örfil. Därefter satte han sig ner på sin plats igen och ropade till Chris Rock:

”Keep my wife’s name out of your fucking mouth!”

Se Will Smith klippa till Chris Rock:

Video

Jada Pinket Smith är inte kortklippt för att hon tycker att det ser snyggt ut. Hon lider av den autoimmuna sjukdomen alopecia areata, som orsakar fläckvis håravfall, och hon har under lång tid berättat om sin kamp mot sjukdomen på sociala medier.

Efter incidenten avbröts sändningen från Oscarsgalan. När sändningen återupptogs sa en skakad Chris Rock att ”Will Smith gav mig precis på käften.”

Senare under kvällen var Will Smith uppe på scenen igen för att ta emot en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen ”King Richard”. Han fick stående ovationer.

STREAKING

Naken man sprang över scenen under Oscarsgalan

Konferencieren David Niven höll på att presentera prisutdelaren Elizabeth Taylor år 1974 när en naken man sprang över scenen. Robert Opel, som streakaren hette, hann göra segertecknet och få flera kvinnor att visa sin förtjusning innan han försvann ut i kulissen.

Mycket tyder på att avbrottet var planerat av arrangörerna för att locka mer uppmärksamhet och fler TV-tittare till showen. Robert Opel berättade aldrig själv sin version av historien. Han rånmördades år 1979.

Se streakaren vid Oscarsgalan 1974

Video

SABOTAGE

Rikeman stal Oscar från Orson Welles

Priset för att trampa mäktiga personer på tårna kan vara högt. Det måste även stjärnor inse.

I "Citizen Kane" tecknade Orson Welles ett alltför närgånget porträtt av finans- och tidningsmannen William Randolph Hearst. Det ansåg i alla fall Hearst själv och satsade därför allt på att motarbeta filmen.

Först försökte Hearst stoppa distributionen av "Citizen Kane" – utan framgång. Sedan förbjöd han sina tidningar att skriva om filmen. Han utnyttjade även sitt ansenliga nätverk i Hollywood för att pressa Oscarsakademins medlemmar att inte rösta på den.

Det lyckades han med och filmen fick bara en mindre Oscar år 1942. Hearst var särskilt förolämpad över att filmen framställde hans hemliga älskarinna som en obegåvad sångerska.

INTRIGER

"Apocalypse" brädad av skilsmässofilm

En storslagen film full av drama och action räcker inte alltid för att vinna.

Att "Kramer mot Kramer" med Dustin Hoffman i huvudrollen som skilsmässofar var en strålande film var de flesta eniga om år 1979. Men att den skulle vara bättre än Francis Ford Coppolas storslagna Vietnamfilm "Apocalypse" hade de flesta kritiker svårt att förstå.

Trots det var det just "Kramer mot Kramer" som vann en Oscar för bästa film och en för bästa regi år 1980, medan "Apocalypse" förbisågs och endast fick ett par mindre Oscar med sig hem från prisutdelningen.

Regissören Coppolas stora olycka var att Vietnamfilmen "Deer hunter" hade vunnit året innan, och många av Oscarsakademins ledamöter vägrade att låta en Vietnamfilm vinna två år i rad. Ännu en gång hade politik och intriger i Hollywood avgjort saken.

GENOMSKINLIG KLÄNNING

Barbra Streisands genomskinliga dress

Det var ingen klänning utan en s.k. aftonpyjamas designad av Arnold Scaasi. Och det var inte mycket av den. Barbra Streisand fyllde förstasidorna med sin vågade klädsel på Oscarsutdelningen 1969, och kreationen var som mest spektakulär i intim kvällsbelysning: I det skarpa strålkastarljuset var den genomskinlig.

"Det märkte jag inte i provrummet", berättade hon senare för pressen. Streisand gick oberörd upp på scenen för att ta emot sin Oscar för rollen i filmen "Funny Girl", och följdes av hela salongen när hon vände kreationens ännu mer avslöjande baksida mot kamerorna och lämnade scenen. Den årliga matchen om vem som bär den mest vågade kreationen var därmed född.

I videoklippet här kan du se Barbara Streisands tacktal i den genomskinliga dressen

Video

OSCARSTORKA

Spielberg förbigången om och om igen

På 1980-talet såg det ut som om regissören Steven Spielberg aldrig skulle få någon Oscar. Trots megaframgångar som "E.T.", "Jakten på den försvunna skatten", "Hajen" och "Närkontakt av tredje graden”, blev han alltid förbigången av akademin.

År 1986 satte han till och med ett nedslående rekord: hela elva Oscarsnomineringar utan att filmen ”Purpurfärgen" fick en enda statyett.

Först år 1993 fick Spielbergfilmen "Schindlers list" till slut en Oscar för bästa film.