München – stilistiskt genomfört

Filmkoll: München Efter massakern på 11 israeliska idrottare­ vid OS i München 1972 skapas en grupp som ska hämnas missdådet. Den letar upp och dödar de palestinier som underrättelsetjänsten Mossad påstår ligger bakom massakern.

Israels kvinnliga premiärminister Golda Meir, som här ses i filmen, ansåg att världssamfundet inte tog tillräckligt avstånd från terrorister­nas handlingar. Hon bad därför Mossad ta tag i saken.

Har händelsen verkligen ägt rum?

Ja! Efter massakern i München fick de tre överlevande palestinska terroristerna fri lejd. Den israeliska premiärministern Golda Meir hyste inget hopp om att det internationella samfundet skulle delta i jakten på terroristerna. Hon beordrade genast underrättelsetjänsten Mossad att utföra ”Operation­ Guds vrede”. Syftet var att straffa de medlemmar av terrorgruppen Svarta September och PLO som enligt Mossad låg bakom massakern. Under loppet av 20 år mördades minst 13 personer.

Filmen bygger nästan ute­slutande på boken "Vengeance" av journalisten George Jonas. Den berättar historien om en mindre grupp ledd av agenten Avner. Det finns dock flera andra­ källor som ger liknande, men också motstridiga, versioner av operationen.

Filmen visar inte hur israeliska agenter i norska Lillehammer tog fel på terroristen Ali Hassan Salame och en marockansk kypare. Sex medlemmar ur gruppen bakom dådet greps av norsk polis.

De olympiska spelen i München år 1972 drabbades av en katastrof. Åtta terrorister från organisationen Svarta September tog israeliska idrottsmän som gisslan i Olympiabyn.

Vem var Avner?

Uppdraget var hemligt och de israeliska myndigheterna har aldrig bekräftat en enda detalj. Källan till Jonas bok har dock identifierats som den nu 59-årige israelen Yuval Aviv, som i dag arbetar som privat­detektiv och säkerhetsexpert i New York. Jonas har medgivit att han inte med säkerhet kan avgöra om Aviv talar sanning.

Var Ehud Barak utklädd till kvinna?

Ja! Den framtida israeliske premiärministern (1999–2001) var vid den här tidpunkten befälhavare för en avdelning specialstyrkor. För att lura en grupp palestinska vakter klädde han sig i klänning och mörk peruk, när han natten till den 10 april 1973 deltog i den så kallade ”Operation Ungdomens vår”, som var en del av ”Operation Guds vrede”.