Letters From Iwo Jima - flot skildring af slaget

Film-tjek: Letters From Iwo Jima: I hopplöst underläge utkämpar japanska soldater en desperat kamp för att försvara ön Iwo Jima mot amerikanerna under andra världskriget.

Tadamichi Kuribayashi ledde det japanska försvaret av Iwo Jima. I brev till sin hustru beskrev generalen de hårda striderna på ön fram till den 23 mars 1945, då han tog sitt liv. Filmen baseras på breven.

Ljög Japans militärledning om slaget?

Ja! Sanningen om förlust och nederlag under kriget förtegs eller bagatelliserades av den japanska militärledningen för att inte armén, kejsaren och nationen skulle tappa ansiktet inför befolkningen.

Japans högsta militärledning var känd för att dölja och förvränga information till befolkningen, politikerna och till och med arméns befälhavare.

Militärledningen var övertygad om att Japan skulle vinna kriget till slut. Därför ville de inte försvaga soldaternas och officerarnas stridsmoral med uppgifter om förluster.

Dog nästan alla japaner vid slaget?

Ja! Av de 20.700 japaner som försvarade Iwo Jima stupade 19.617 i strid. Amerikanerna förlorade 6.821 soldater i de blodiga striderna på den 20 kvadratkilometer stora ön. I fem veckor höll försvararna ställningarna mot över 70.000 amerikanska soldater trots brist på vatten, mat, artilleri och ammunition. De japanska soldaterna förskansade sig i stora grottsystem och bunkrar som de hade grävt ut i öns kullar sedan sommaren 1944.

I filmen är grottorna och tunnlarna stora, torra och elupplysta. Verkligheten var annorlunda. De klaustrofobiska tunnlarna i vulkanöns bergslandskap var trånga och fulla av småkryp och svavelångor.

Sprängde de japanska soldaterna sig själva i luften?

Ja! Många av försvararna begick självmord när de insåg sitt nederlag. Bara 216 av öns försvarare gav upp frivilligt. Resten av de 1.083 överlevande var antingen svårt skadade eller tillfångatogs innan de hann ta sitt liv.

Under andra världskriget var Japan fortfarande starkt påverkat av samurajernas hederskodex bushido. En japansk soldat skulle kämpa in i döden. Om han besegrades förväntade sig alla att han tog sitt liv för att inte bringa skam över sig själv och familjen. Å andra sidan var det en stor ära att slåss för sitt land och sin kejsare.

Även om japanerna var fanatiska och djupt patriotiska är skildringen av den brutala hemliga polisen, som avrättar japanska soldater utan urskillning för att förhindra opatriotiskt uppträdande, överdriven.