Kon-Tiki med extra krydda

Filmkoll: Kon-Tiki Filmen om den norske äventyraren Thor Heyerdahls expedition över Stilla havet har tagit sig ett par historiska friheter.

Även i verkligheten fångade Kon-Tikis besättning hajar med händerna.

Höll en av besättningsmännen verk­ligen på att bli uppäten av hajar?

I en dramatisk scen faller besättnings­mannen Herman Waltzinger plötsligt i vattnet och driver bort från flotten, medan flockar av hajar kretsar kring honom. En annan besättningsman, Knut Haugland, kastar sig hjältemodigt i vattnet med en livboj, medan de övriga står på däck och kastar inälvor från en nyfångad haj i havet för att locka rovdjuren från kamraterna.

I verkligheten föll Waltzinger överbord, när han försökte fånga en sovsäck som blåste iväg. Haugland kastade sig mycket riktigt efter honom i ett djärvt räddningsförsök – men inte med några hajar i närheten, som det påstås i filmen. Däremot fångade besättningen på Kon-Tiki faktiskt hajar med bara händerna under seglatsen.

I løbet af 101 dage krydsede Thor Heyerdahls bal-saflåde Stillehavet.

Kom Kon-Tiki till ön Raroia allra först?

När Thor Heyerdahl och resten av besättningen kom till stillahavsön Raroia den 7 augusti 1947 efter 101 dagars sjöresa var detta, enligt filmen, första gången de siktade land. I filmen sägs ingenting om att de tidigare hade försökt ta sig i land på en annan stillahavsö, Angatau, men misslyckats trots att öborna försökt hjälpa dem i flera omgångar.

De sex männen tvingades därför fortsätta resan. Inte ­förrän fem dagar senare kunde de fira sin lyckade expedition, som skulle bevisa Thor Heyerdahls teori om att Stillahavsöarna en gång i tiden koloniserats från Sydamerika. Åren efter resan hyllades Thor Heyerdahl över hela världen för sin bedrift. DNA-analyser har dock senare visat att koloniseringen skedde från Asien.

Vad tycker du om filmen? Skriv din kommentar i fältet härnedan!

I 101 dagar seglade Heyerdahl på en balsaflotte över Stilla havet.