Hur fick Oscarsstatyetten sitt namn?

Flera personer har genom åren hävdat att de gett namn åt filmpriset Oscar. Det har lett till en hel del spekulationer om namnets ursprung.

Flera personer har genom åren hävdat att de gett namn åt filmpriset Oscar. Det har lett till en hel del spekulationer om namnets ursprung.

BDS2006/Wikipedia

Oscarsstatyetten fick officiellt sitt välkända namn 1939, men ursprunget till namnet är omdiskuterat.

Den mest utbredda hypotesen är att den lilla guldstatyetten namngavs av Margaret Herrick 1931.

Hon var bibliotekarie, och senare direktör, hos organisationen Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som delar ut det fina priset, och lär ha utbrustit att den skalliga statyetten påminde om hennes farbror Oscar, när hon såg den första gången.

Efter det ska det skämtsamma namnet ha spridit sig till hennes kollegor och resten av organisationen.

Namnets ursprung forfarande ovisst

Om Herrick namngav Oscar är inte dokumenterat, men säkert är att namnet uppträdde första gången i skrift i tidningen New York Daily News i samband med prisutdelningen 1934.

Då skrev journalisten Sidney Skolsky att skådespelerskan Katharine Hepburn ”inte var på plats för att ta emot sin Oscar”.

Nästan fyrtio år senare, 1975, skrev Skolsky i sin självbiografi att han kom på namnet Oscar natten efter prisfesten för att göra narr av Hollywoodelitens självupptagenhet.

Skolsky ville sätta det snobbiga filmfolket på plats genom att ge statyetten ett jordnära och lättsamt namn.

Valet föll på Oscar, som Skolsky kom ihåg från en teaterföreställning, då skådespelarna gjorde narr av en komisk figur med det namnet.

Skolskys kritiker påpekar dock att Walt Disney under sitt tacktal vid ­prisutdelningen 1934 – alltså samma kväll som journalisten påstår sig ha kommit på namnet – ska ha kallat statyetten Oscar.

Stämmer det måste namnet ha varit känt före 1934.