Homosexuell tv-stjärna hittade på falska fruar

I tv avslöjade Raymond Burr den ena lögnen efter den andra – i verkligheten dolde han sanningen om sig själv.

Raymond Burr, Perry Mason

Lögnen om de döda fruarna berättade Raymond Burr för bland andra Barbara Hale, som spelade Perry Masons moderliga sekreterare.

© Cowles Communications, Inc.; photograph by Robert Vose/Wikimedia Commons

I nästan två decennier kunde tv-tittare runt om i världen följa advokaten Perry Mason (1957–1966) och den rullstolsburne detektiven Robert T. Ironside (1967–1975) när de satte förbrytare bakom galler. Båda rollerna spelades av skådespelaren Raymond Burr.

Burr fick 1956 rollen som Perry Mason, efter att författaren till de populära deckarna med Mason, Erle Stanley Gardner, hade sett Burrs provspelning.

”Det är Perry Mason!” utbrast författaren entusiastiskt.

Varje avsnitt följdes av 30 miljoner amerikaner, och den folkkäre Burr fick omkring 3 000 beundrarbrev i veckan – huvudsakligen från kvinnor.

Många av breven innehöll äktenskapsförfrågningar, för i veckotidningarna hade kvinnorna läst om Raymond Burrs tragiska liv: Att han levde ensam efter att ha förlorat två hustrur och en son.

Raymond Burr uppgav att hans första hustru, Annette Sutherland, omkom i en flygolycka under andra världskriget. Deras tioårige son Michael dog av leukemi.

År 1959 uppgav Burr att han hade förlorat sin andra hustru, Laura Andrina Morgan.

”Jag gifte mig med en ung kvinna, för att hon var döende av cancer. Hon önskade innerligt att få gifta sig innan hon dog”, berättade han.

Raymond Burr, Ironside

Massor av vackra kvinnor i tv-serien Ironside skulle tysta ryktena om att Raymond Burr var homosexuell.

© NBCUploaded/Wikimedia Commons

Homosexualitet var illa sett

Verkligheten var dock en helt annan: Burr var homosexuell, och av rädsla för att skada sin karriär hade han hittat på de döda fruarna för att dölja sin sexualitet.

Sanningen var nära att komma fram 1960. Under inspelningarna av Ironside noterade flera personer att Burr hade sällskap av en yngre skådespelare vid namn Robert Benevides, trots att denne inte var med i serien.

Burr tystade alla rykten genom att göra Benevides till medproducent.

Med tiden blev homosexualitet allt mer accepterat, och när Raymond Burr avled 1993 gick alla hans tillgångar till Robert Benevides. Burrs desperata lögner var inte längre nödvändiga.