Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

”Resan till månen” var inspirerad av science fiction-författare som Jules Verne och H.G. Wells.

© Collection Christophel/Star Film/Scanpix
Kultur - Film

Historiens första blockbuster var en rymdfilm

Ingen hade sett något liknande när Méliès sköt upp en rymdkapsel mot månen. Filmen ”Resan till månen” blev en internationell succé.

Georges Méliès största framgång var rymdfilmen Le voyage dans la lune (Resan till månen) som han producerade i sin studio år 1902.

Inspirerad av science fiction-­författarna Jules Verne och H.G. Wells lät fransmannen en grupp astronomer gå in i en rymdkapsel som sköts mot månen ur en gigantisk kanon.

De träffade ”Månmannens” ena öga varefter rymdfarorna bland annat såg en jorduppgång, jättesvampar och vilda månvarelser som de måste utplåna innan de kunde återvända till jorden och hyllas av folket.

Filmen var den tekniskt mest avancerade som då skådats. I länder som Tyskland, Kanada, USA och inte minst Frankrike strömmade folk till biograferna för att se filmen alla pratade om.

Under produktionen hade Méliès använt sig av alla effekter och all teaterrekvisita, bland annat en ramp för att flytta månen så att det såg ut som om den kom närmare.

Läs också:

Film

När började vi se film på bio?

1 minut
Film

Greta Garbo – Hollywoods gåtfulla drottning

7 minuter
Film

American Gangster fångar den rätta stämningen

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj