Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Här är skatten du inte får lov att se på Netflix

Den största skatt som någonsin hittats på Brittiska öarna avtäcktes vid Sutton Hoo i östra England. Filmen om gravfyndet visar inte en skymt av skatten – men det gör vi.

British Museum

Just nu är “The Dig” en av de mest sedda Netflix-filmerna.

Filmen handlar om änkan Edith Pretty, som anlitar amatörarkeologen Basil Brown för undersöka de gravhögar som står på hennes mark. Inne i en av högarna hittar han resterna av ett skepp, som begravdes på 600-talet.

🎬 Se trailern till ”The Dig”:

Filmen bygger på en sann historia, som 1939 utspelade sig utanför staden Ipswich.

Dessvärre var Basil Brown tvungen att avbryta sitt arbete, när andra världskriget bröt ut. Först efter kriget kunde arkeologerna gräva vidare och blottlägga fantastiska fynd från britternas anglosaxiska förflutna.

Här kan du se de viktigaste fynden från skeppsgraven – som Netflix inte visar i filmen.

Se skatten från Sutton Hoo här:

Skepp låg dolt i mystisk kulle

På Edith Prettys mark kryllade det av gravhögar. Basil Brown ansåg att en av dem, som var extra avlång, var intressantast. I den hittade han 1939 resterna av ett nedgrävt skepp.

British Museum

Hjälm dök upp efter kriget

Arbetet i Sutton Hoo fick avbrytas under kriget, men åren efter krigsslutet grävde arkeologerna ut de mest fantastiska fynd. Skeppsgraven visade sig innehålla bland annat en rikt dekorerad hjälm.


British Museum

Kungen av East Anglia kan ha burit hjälmen

Hjälmen från Sutton Hoo har rekonstruerats i all sin prakt. Möjligen har den tillhört Raedwald, som i början av 600-talet härskade över det lilla kungariket East Anglia.

British Museum

Guldspänne vägde nästan ett halvt kilo

Bältesspännet i skeppsgraven är gjort av guld och väger 400 gram. Ornamentiken är germansk – alltså från anglosaxarnas hemvist i norra Tyskland och Jylland.

British Museum

Stav var troligen härskares spira

I skeppsgraven fann arkeologerna en rikt dekorerad stav, som inte har någon praktisk funktion. Staven var troligen den begravde härskarens spira.

British Museum

Guldmynt från frankernas rike

I graven hittades 37 guldmynt och två små guldtackor. Mynten kom från frankerriket, och analyser av guldinnehållet och myntpräglingen hjälpte till att datera skatten till mellan 610 och 635 efter Kristus.

British Museum

Skatten vittnar om prakt, krig – och hygien

Graven innehöll även en mängd fina prydnadsföremål av glas samt ett svärd och ett kärl, kom den döde kunde tvätta händerna i.

British Museum

Läs också:

Kalle Anka som nazist
Film

Se filmen: Kalle Anka som nazist

2 minuter
Film

Vad var film noir?

1 minut
Film

När började vi se film på bio?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj