Flamman och citronen blandar fiktion och realism

Filmkoll: Flamman och citronen: 1944 för de danska motståndsmännen Flamman och Citronen en blodig kamp mot ockupationsmakten.

Flamman och Citronen klädde sig bl a i polisuniform för att gömma sig.

Angav Ketty Selmer verkligen Flamman?

Historikerna har inte kunnat finna några bevis för att Flamman över huvud taget angavs för tyskarna, men filmens regissör har talat med den person som var närvarande, när Flamman greps, och vittnet kan intyga att Flamman avslöjats av sin älskarinna Ketty Selmer. Inga andra källor nämner att Ketty Selmer skulle ha varit dubbelagent – även om hon hade ett förhållande med Gestapochefen.

Begick Flamman självmord?

Ja, Flamman tog livet av sig genom att svälja en kapsel med cyanid. I verkligheten omringades Flamman dock inte i sitt hem. Han var på en restaurang utanför Köpenhamn, när Gestapo plötsligt kom in i lokalen. De sökte egentligen efter en annan motståndsman, men när Flamman såg Gestapo komma, sprang han upp på andra våningen och tog livet av sig.

Fick Flamman och Citronen order från åklagaren?

Allmänåklagaren Winter är en fiktiv person baserad på direktör Vilhelm Leifer. Direktören var motståndsman och gav order om ­sabotage och likvideringar men inte för egen vinnings skull som i filmen. År 1944, då filmen utspelas, hade Leifer redan flytt till Sverige. Det finns ingenting som tyder på att ledande motståndsmän utfärdade order från Sverige.