”The Woman King” är något så ovanligt som en amerikansk actionfilm förlagd till 1800-talets Afrika. För en gångs skull är det inte manliga muskelknippen som delar ut slagen.
Filmen utgår från den sanna historien om kungariket Dahomeys (dagens Benin) elitstyrka av kvnnliga krigare, ”agojie”, som kunde få de modigaste män att darra av skräck.
Agojie var en gren av Dahomeys militär, som bildades i mitten av 1700-talet, sannolikt för att riket helt enkelt hade mist så många män på slagfältet att det rådde brist på soldater. Agojie visade sig vara oerhört skickliga, och snart satte kungariket upp ett fast förband av kvinnliga krigare. De europeiska kolonisatörerna kallade agojie för ”amasonkrigarna” efter den grekiska mytologins fruktade kvinnliga krigare.
Video: Se trailern till ”The Woman King”
Som den unga agojiekrigaren Nawi säger i filmen: ”Agojie dricker ur kranier från de män de har dödat. De hugger av fiendens huvud och smälter deras hud i kokheta grytor.”
Men trots att The Woman King spelats in i Afrika med muskulösa, svarta kvinnor iförda traditionella kläder, utvecklas filmen dessvärre till alltför mycket av en typisk Hollywood-produkt.
Kvinnokrigarnas träning var tortyr
The Woman King börjar med en medryckande actionsekvens, då agojies stenhårda befälhavare Nanisca (Viola Davis) och hennes krigare smyger genom högt gräs som en flock lejon på jakt.
Deras mål är en by i det rivaliserande kungariket Oyo, som har tagit invånare i Dahomey till fånga för att sälja dem som slavar till de europeiska kolonisatörerna i området. Med vilda stridsrop attackerar de kvinnliga krigarna byn, dödar fienden och befriar de tillfångatagna.
Krigarnation var inte emot slavhandel

Filmen: Krigarnation vill avskaffa slaveriet
Krigaren Nanisca kämpar för att sätta stopp för Dahomeys slavhandel på 1820-talet. Kung Ghezo står på hennes sida, och filmen ger tittaren ett intryck av att slavhandeln är på väg att upphöra.

Fakta: Slavhandeln fortsatte i decennier
Filmen tonar ner Dahomeys enorma roll i den afrikanska handeln med slavar till européerna. I själva verket sålde det afrikanska riket omkring en miljon slavar mellan åren 1670 och 1860.
När agojiekrigarna återvänder till Dahomey tas de emot som hjältar av befolkningen och hyllas av sin ledare, kung Ghezo (John Boyega).
Filmens andra huvudkaraktär är den unga Nawi, som ansluter sig till agojiekrigarna efter att ha vägrat att låta sig giftas bort med en betydligt äldre man. Nawi utbildas i agojiekrigarnas stridstekniker och får en nära relation till Nanisca. De kämpar tillsammans för att stoppa Oyorikets och européernas omänskliga handel med slavar.
The Woman King är inspelad i Sydafrika, och kungariket Dahomey återskapades med imponerande kulisser i natursköna omgivningar.
Filmen är verklighetstrogen i sin miljöskildring, och skildringen av Dahomeys särpräglade krigarkultur är välgjord. I synnerhet de hårda utbildningsmetoderna gör intryck. I en scen ser vi till exempel de blivande agojiekrigarna krypa genom hopflätade taggbuskar – vilket de även gjorde i verkligheten.
Kvinnliga krigare dödade tusentals

Filmen: Krigarna slåss mot övermakten
Kung Ghezos elitförband består av kvinnliga krigare, så kallade agojie. Filmen utspelar sig 1823, då Dahomey kämpar för att frigöra sig från riket Oyo.

Fakta: Krigarna var brutala förtryckare
Dahomey låg i krig med Oyo, men det var agojie som var fruktade för sin brutalitet. De kvinnliga krigarna dödade flera tusen krigsfångar och utförde människooffer.
Sanningen skönmålas
Filmen kör rejält i diket, när den försöker få Dahomey att framstå som en fyrbåk mot orättvisor, och att riket var moraliskt överlägset både kolonisatörerna och de rivaliserande rikena i Afrika.
Det är ganska långt från sanningen. Agojie var ökända för sin brutalitet. De slet ut inälvorna på sina fiender, innan de halshögg dem och satte deras huvuden på pålar som en varning till andra.
Under ett slag mot kungadömet Whydah 1729 spetsade de 4 000 fiendehuvuden på pålar. Agojie dödade även fiender i samband med ceremoniella människooffer, och historiker uppskattar att omkring 500 fångar per år offrades i Dahomey.
Huvudpersonen väldigt löst baserad på verkligheten

Filmen: General besegrar överlägsen fiende
Filmens huvudperson är den erfarna agojiegeneralen Nanisca. Hon skildras som en principfast kvinna som är emot slaveri, vilket är huvudskälet till att fienderna i det ondskefulla riket Oyo ska bekämpas.

Fakta: Huvudpersoner löst baserade på agojiekrigare
Nanisca är löst baserad på agojiebefälhavaren Seh-Dong-Hong-Beh, som på 1850-talet ledde en armé av 6 000 kvinnliga krigare. Dahomeys seger över Oyo år 1827 berodde på framför allt den manliga delen av rikets militära styrkor.
Dessa obekväma sanningar kommer inte fram i The Woman King. I stället visar filmen en skönmålad bild av agojie och framställer dem som motståndare till slaveriet. I själva verket var en av agojiekrigarnas huvudsakliga uppgifter att förse kungen med fångar från andra stammar, som han kunde sälja som slavar till européerna. Efter segern över Oyo ökade slavhandeln under kung Ghezo, och det finns inga bevis för att hans elitkrigare inte stöttade sin regent.
Det gör att The Woman King dessvärre utvecklas till kontrafaktiskt önsketänkande. Tänk om agojie inte bara var modiga krigare utan även slogs för rättvisa och frihet för sitt folk? Det är en vacker tanke, men den har inte mycket med verkligheten att göra.
VÅRT BETYG: 3/6 STJÄRNOR
