Screenshot fra YouTube/Denis Shiryaev
San Francisco, 1906, filmklipp

Fem färglagda klipp från filmhistoriens barndom

Skinande blanka sportbilar och promenadkläder i New York omkring år 1900 samt unga soldater med skräck i blicken på västfronten under första världskriget. Här är historien som du aldrig tidigare har sett den – i färg.

Frankrike, 1895

Familjen Lumière förbereder sig inför en utflykt

I ett av historiens första filmklipp syns bröderna Lumières familjemedlemmar när de packar för att åka på en tur med häst och vagn. Klippet, som har färglagts med programvaran Deoldify, har även försetts med ljudeffekter.

Aarhus, 1902

Medborgare på promenad

År 1902 filmade den kungliga hovfotografen Peter Elfelt myllret på Skt. Clemens bro i Aarhus i Danmark. Här luftar stadsborna sina hattar.

San Francisco, 1906

Stadslivet före katastrofen

Fyra dagar före det jordskalv som år 1906 raserade 80 procent av San Francisco spelade filmpionjärerna bröderna Miles in en kort film. Bilderna visar den livliga gatan Market Street, som 92 timmar senare låg i ruiner.

New York, 1911

Febril aktivitet i New Yorks hamn

År 1911 reste en grupp fotografer från Svenska Biografteatern till New York. Där filmade de metropolens myllrande hamn, bullrande tåg och stora broar.

Västfronten, 1914–18

Krigets bortglömda ansikten

I Peter Jacksons dokumentärfilm They shall not grow old har man valt ut klipp från över hundra timmar av filmmaterial. På Youtube hittar du ett smakprov.