Charlie Chaplins omoderna tider
Den 5 februari 2016 är det 80 år sedan som Charles Chaplins ikoniska vagabond framträdde för sista gången på den vita duken. Vi går kikar bakom kulisserna på komikerns svanesång och väljer ut hans roligaste scener.

Moderna tider är den sista film där Charlie Chaplin spelade vagabonden.
Chaplins sista stumfilm
Den 5 februari 2016 är det exakt 80 år sedan som Charles Chaplins klantiga vagabond steg in på bioduken, med plommonstop, käpp och ojämförlig komisk tajming, för sista gången.
Det var i farsen "Moderna tider", där den evige outsidern kämpar för att hitta sin plats i en ny, industrialiserad värld.
I en av filmens mest berömda scener dras Charles Chaplin in i metallmagen på ett löpande band och knådas igenom ett stort kugghjul som en bit medvurst på en korvfabrik.
Scenen var en skarp kritik av hur den industrialiserade världen åt upp arbetarklassen med hull och hår i det depressionsdrabbade USA. Men den blev också en symbol för de utmaningar Charles Chaplin själv stod inför 1936.
Charlie Chaplin var Hollywoods guldhöna
Den engelskfödde komikern blev världens första internationella filmstjärna, och hans alter ego på den vita duken odödliggjordes under 1920-talet i filmer som "Chaplins pojke", "Guldfeber" och "Cirkus".
Men precis som vagabonden i "Moderna tider" slukas av industrialiseringens stora maskineri, kände sig konstnären Charles Chaplin också fångad av den nya tekniska utvecklingen i Hollywood: talfilmen.
På 1930-talet blev ljudfilmer snart biobesökarnas favoritnöje, och plötsligt framstod stumfilmerna som föråldrade och hopplöst omoderna.
Talfilm är en "fluga"
"Talfilmerna saboterar den äldsta konstformen i världen: pantomimen. De förstör den stora skönheten med tystnaden", sade Charles Chaplin, som i många år höll fast vid att de nya "talkies" bara var en "modenyck" och en "fluga”.
Så gick det som bekant inte, och när "Moderna tider" hade premiär 1936 hade den 47-årige veteranen sedan länge tillstått att filmen blev vagabondens svanesång.