Charlie Chaplins omoderna tider

Den 5 februari 2016 är det 80 år sedan som Charles Chaplins ikoniska vagabond framträdde för sista gången på den vita duken. Vi går kikar bakom kulisserna på komikerns svanesång och väljer ut hans roligaste scener.

Moderna tider är den sista film där Charlie Chaplin spelade vagabonden.

© Wikimedia

Chaplins sista stumfilm

Den 5 februari 2016 är det exakt 80 år sedan som Charles Chaplins klantiga vagabond steg in på bioduken, med plommonstop, käpp och ojämförlig komisk tajming, för sista gången.

Det var i farsen "Moderna tider", där den evige outsidern kämpar för att hitta sin plats i en ny, industrialiserad värld.

I en av filmens mest berömda scener dras Charles Chaplin in i metallmagen på ett löpande band och knådas igenom ett stort kugghjul som en bit medvurst på en korvfabrik.

Scenen var en skarp kritik av hur den industrialiserade världen åt upp arbetarklassen med hull och hår i det depressionsdrabbade USA. Men den blev också en symbol för de utmaningar Charles Chaplin själv stod inför 1936.

Charlie Chaplin var Hollywoods guldhöna

Den engelskfödde komikern blev världens första internationella filmstjärna, och hans alter ego på den vita duken odödliggjordes under 1920-talet i filmer som "Chaplins pojke", "Guldfeber" och "Cirkus".

Men precis som vagabonden i "Moderna tider" slukas av industrialiseringens stora maskineri, kände sig konstnären Charles Chaplin också fångad av den nya tekniska utvecklingen i Hollywood: talfilmen.

På 1930-talet blev ljudfilmer snart biobesökarnas favoritnöje, och plötsligt framstod stumfilmerna som föråldrade och hopplöst omoderna.

Talfilm är en "fluga"

"Talfilmerna saboterar den äldsta konstformen i världen: pantomimen. De förstör den stora skönheten med tystnaden", sade Charles Chaplin, som i många år höll fast vid att de nya "talkies" bara var en "modenyck" och en "fluga”.

Så gick det som bekant inte, och när "Moderna tider" hade premiär 1936 hade den 47-årige veteranen sedan länge tillstått att filmen blev vagabondens svanesång.

Chaplin tvångsmatas av maskin

Film: Moderna tider År: 1936

Kul fakta: Chaplin fick idén till filmen under en resa till Indien, då Indiens ledare Mahatma Ghandi uttryckte sin oro för att maskinerna var på väg att ta över människans jobb.

Video

Chaplin äter sin egen sko

Film: Guldfeber
År: 1925

Kul fakta: Charlie Chaplin har sagt att Guldfeber är den film han helst vill bli ihågkommen för.

Video

Chaplin delar ut en rak vänster

Film: Chaplins pojke
År: 1921

Kul fakta: Jackie Coogan, som spelar den lille pojken, spelade många år senare rollen som den märklige Uncle Fester i tv-serien Familjen Addams (1964).

Video

Berusad Chaplin äter spaghetti**Film: Stadens ljus
År:** 1931

Kul fakta: Orson Welles, den berömde regissören bakom Citizen Kane, favoritfilm är Stadens ljus.

Video

Chaplin går på cirkus

Film: Cirkus
År: 1928

Kul fakta: Filmen var förföljd av otur och under inspelningen brann Chaplins egen filmstudio ned, vilket gav honom ett nervöst sammanbrott.

Video

När Chaplin drev med Hitler

Med Moderna tider tog Charles Chaplin farväl av sin mest älskade figur, men han var långtifrån färdig med komiken.

År 1940 gjorde han farsen Diktatorn, som var en bitande satir över Adolf Hitlers fascistiska diktatur i nazityskland.

Den tyske kanslern var enligt ryktet stor fan av komikern, men Diktatorn gjorde honom så ursinnig att han förbjöd filmen i Tyskland.

Video