Casanova är inte autentisk

Filmkoll: Casanova År 1753 leker Casanova kurragömma med inkvisitionen­ – tills han oväntat blir förälskad.

Heath Ledger spelar den legendar­iske playboyen Casanova.

Jagades Casanova av inkvisitionen?

Ja! I sin självbiografi berättar den italienske lebemannen att han hade ett förhållande med två nunnor – inte ett helt kloster, som det antyds i filmen. Han döms för blasfemi och hamnar bakom galler i det beryktade fängelset under blytaket på det gotiska Doge­palatset i Venedig. I verkligheten lyckades han ta sig ut ur sin cell och genom­föra en spektakulär flykt över stadens tak. I filmen visas flykten i ett annat sammanhang. Han var dock aldrig i närheten av att dömas till döden som i filmen.

Fanns Francesca Bruni?

Nej! Casanovas motpart i ­filmen är en fiktiv person. Hela triangeldramat om henne och hennes fästman, isterfabrikören Paprizzio, är påhittat.

Verklighetens Casanova­ (1725–98) efterlämnade många oäkta barn och en stor skuld.

Hade Casanova en trofast betjänt vid namn Lupo?

Det finns inget som tyder på det. Personen är hämtad ur Casanovas fiktiva motsvarighet Don Juan. I Mozarts opera ”Don Giovanni” kallas den utstuderade betjänten Leporello, som å sin herres vägnar förde en lång och utförlig lista över hans älskarinnor.

Flög Casanova i luftballong?

Nej! Den romantiska luftfärden över det vackra, datoranimera­de Venedig i slutet av filmen kan omöjligt ha ägt rum. Den första kända ballongfärden med passagerare ägde rum 30 år senare, då de franska bröderna Montgolfier skickade­ upp en ”bemannad” luftballong år 1783. Ombord fanns ett får, en tupp och en anka. Flygresan tog åtta minuter.