Baader Meinhof Komplex – detaljerad och korrekt

Filmkoll: Baader Meinhof Komplex År 1970 inleder den västtyska terroristgruppen Röda armé-fraktionen (RAF) en väpnad kamp mot samhällssystemet.

RAF låg bl a bakom ett bombattentat på Frankfurts flygplats (nedan) och kidnappningen av arbetsgivarföreningens ordförande Hanns-Martin Schleyer. Efter 43 dagars polisjakt hittades Schleyer död.

Lämnade Ulrike Meinhof verkligen man och barn?

Journalisten Ulrike Meinhof hade två flickor på 8 år, när hon 1970 gick med i RAF. Tillsammans med andra RAF-medlemmar försökte hon föra bort barnen – de skulle fostras för revolutionär kamp i Palestina. Planen misslyckades. Fram till sin död 1976 såg Meinhof barnen en gång, när de besökte henne i fängelset.

Till skillnad från i filmen hade Ulrike Meinhof skilt sig från sin man Klaus Rainer Röhl, redan två år innan hon gick med i RAF. Ett av Meinhofs första terrordåd var att förstöra redaktionen på den tidning där Röhl var redaktör, på grund av att han protesterade mot vänster­flygelns våldsamma metoder.

Var RAF på träningsläger i Mellanöstern?

Sex f d medlemmar i Röda armé-fraktionen har berättat att ledarna i gruppen reste till Jordanien i början av 1970. Där bodde de i ett träningsläger, som drevs av Palestinas befrielse­organisation (PLO) och fick lära sig att hantera vapen och sprängämnen. De fick även undervisning i gerillakrigföring och terroraktioner. En person som deltog i lägret berättade senare att det förekom flera konflikter mellan de frisinnade tyskarna och deras muslimska värdar.

Låg Springer bakom attentatet på Dutschke?

I april 1968 skadades studentledaren Rudi Dutschke svårt i ett attentat utfört av en 18-årig högerextremist. Den tyska vänstern anklagade mediebaronen Axel Springer – utgivare av bl a Bild-Zeitung – för att ha hetsat till mordförsöket. Antikommunisten Springer hade fört en hätsk kampanj mot Dutschke och bl a kallat honom "orosmakare". Efter attentatet demonstrerade tusentals aktivister utanför Springers förlag. Fyra år senare hämnades RAF mordförsöket genom ett bombattentat mot Springers förlag i Hamburg.