Var Frank Lucas så sympatisk som han framställs i filmen?
Precis som i filmen är verklighetens Frank Lucas en mycket komplex person. Den hårdhudade gangstern skonade inte någon som svek honom. Den som lade näsan i blöt röjde han brutalt ur vägen.
Samtidigt var Frank Lucas en ovanligt charmerande person, som många kom att tycka om trots allt han gjort. Richie Roberts – polismannen som griper Lucas i filmen – blev god vän med gangsterkungen och är det än i dag, 32 år senare. Men filmens beskrivning av Frank Lucas som en samvetsgrann samhällshjälte som hjälper fattiga Harlembor stämmer inte.
Är Roberts sanningsenligt porträtterad?
Nej! Richie Roberts, polisen som fäller Lucas i filmen, spelade inte någon större roll i avslöjandet av Lucas knarkhandel. Roberts ingick i det team som satte dit narkotik bossen, men han var inte med vid gripandet eller under den dramatiska uppgörelsen med Lucas livvakter. Filmens porträtt av den känslige frånskilde pappan stämmer inte heller överens med verkligheten. Roberts var ogift och hade inga barn vid den tid då filmen utspelar sig.
Smugglade Frank Lucas heroin i döda soldaters kistor?
Ja! Lucas smugglade heroin från Vietnam i dolda utrymmen i amerikanska soldaters kistor. Lucas mutade soldater och officerare att lägga ner 12 kilo heroin i särskilda kistor med dubbla bottnar.
Metoden blev känd som "The Cadaver Connection". "Vem fan skulle få för sig att leta i en död soldats kista?", som Lucas uttryckte det under rättegången. På det här viset lyckades Lucas importera heroin utan att behöva handla med maffian, som kontrollerade marknaden. Liksom i filmen var de kvinnor som hanterade Lucas heroin helt nakna. I Lucas gömställe i ett hyreshus i Harlem paketerade kvinnorna heroinet i mindre påsar till försäljning på USA:s gator. De arbetade utan kläder så att de inte skulle kunna stjäla drogerna.