Walt Disney-studiorna har skapat några av de mest populära filmerna i historien.
Under resans gång har tekniken utvecklats och blyertsteckningar har ersatts av datoranimering. Vissa filmer har varit enorma succéer, medan andra har varit besvikelser och ekonomiska bakslag.
Denna översikt i nio delar tar upp triumfer och misslyckanden i Disneys historia, från Musse Pigg i Steamboat Willie till de starka kvinnorna som tar ledningen i det snöiga äventyret Frost.
MUSSE PIGG (“STEAMBOAT WILLIE”)

Under åren 1929-1946 gjorde Walt själv rösten till Musse Piggs nervösa "he-he-he-he"-falsett.
1928: Musse Pigg med ljud blev en succé
Ljudfilmen föddes 1927, och året därpå använde Disney ljudet för att få sitt stora genombrott med Musse Pigg. Musse Pigg var charmig och älskvärd, men stum i sina två första filmer, som inte blev någon succé. Det var inte förrän Disney satte ljud på sin tredje Musse Pigg-film, "Steamboat Willie", som den blev en megahit.
VIDEO: Titta på den tecknade filmen "Steamboat Willie"
“SNÖVIT OCH DE SJU DVÄRGARNA"

Barnstjärnan Shirley Temple gav Walt Disney en vanlig Oscar och sju små - en för varje dvärg.
1937: Disney vann sju små Oscars för Snövit
Filmen "Snövit och de sju dvärgarna" var revolutionerande. Förutom att det var världens första animerade långfilm arbetade Walt Disney mycket med färgläggningen för att skapa en mycket fulländad, sagolik och naturalistisk bakgrundsdesign. Två år efter premiären belönades Disney med en [heders-Oscar][(https://varldenshistoria.se/kultur/film/hur-fick-oscarsstatyetten-sitt-namn) för att han skapat ett "innovativt" och "banbrytande" verk.
“FANTASIA”

Disney-studion förlorade nästan 1 miljon dollar på filmen "Fantasia".
1940: "Fantasia" floppade rejält
Med "Fantasia" ville Disney skapa ett ännu större konstnärligt verk än "Snövit". Han ville visualisera klassisk musik, och till tonerna av Beethoven, Bach och Tjajkovskij dansade hans figurer runt blommor och moln. Musiken var i stereo - en nyhet för en kommersiell film. Trots att Musse Pigg medverkade som trollkarlens lärling blev filmen ett misslyckande. Publiken ville ha mer action och höll sig borta.
“DUMBO”

Det var inte förrän andra världskriget tog slut 1945 som "Dumbo" visades på europeiska biografer.
1941: Dumbo landade sent i Europa
Enkel och billig - det var kriterierna för att göra "Dumbo" eftersom Disney-studion hade fått en ekonomisk smäll för "Fantasia" och den europeiska marknaden stängdes land för land vid andra världskrigets utbrott. Därför blev berättelsen om den söta elefanten med de stora öronen bara 64 minuter lång, men med humor och charm vann den både kritikernas och publikens hjärtan.
VIDEO: Se trailern för "Dumbo"
“ALICE I UNDERLANDET”

När den släpptes 1951 tjänade Disneys Alice i Underlandet 600 000 dollar mindre än vad den hade kostat att producera.
1951: Ingen gillade Alice i Underlandet
Att göra Lewis Carrolls "Alice i Underlandet" som animerad film blev ett rungande misslyckande för Disney. Den amerikanska publiken var inte bekant med den brittiska barnboken och dess absurda universum fångade dem inte riktigt. Samtidigt var britterna rasande över att Walt Disney, enligt deras mening, hade förstört den brittiska klassikern.
“101 DALMATINERNA”

Filmens skurk, Cruella de Vil, drømmer om å lage pelsfrakker av de søte små dalmatinervalpene.
1961: Ny teknik gav liv åt 101 dalmatiner
Med "Pongo och de 101 dalmatinerna" började Disney använda den nya Xerox-tekniken. Tidigare hade alla teckningar överförts med bläck till celluloidark av bläckflickor, men nu kunde man spara in det arbetet genom att fotokopiera teckningarnas linjer direkt på de genomskinliga cellerna. Hundfilmen blev en enorm succé och räddade Disney som hade förlorat en förmögenhet på "Törnrosa" några år tidigare.
“MÄSTERDETEKTIVEN BASIL MUS”

Datorn gjorde sitt intåg i produktionen av Disneyfilmer från mitten av 1980-talet.
1986: Basil Mus var datoranimerad
"Mästerdetektiven Basil Mus" var den första animerade film där Disney-studion i stor utsträckning använde sig av datoranimering. Datorerna tog över en del av teckningsarbetet och skapade t.ex. den långa jaktscenen inuti Big Bens urverk, där perspektivet hela tiden förändras och bakgrunden är i ständig rörelse.
VIDEO: Se jaktscenen i Big Ben:
“LEJONKUNGEN”

"Lejonkungen" producerades med digitalt surroundljud, vilket skapade ett helt nytt djup i filmens ljuduniversum.
1994: "Lejonkungen" hittade melodin
Med "Lejonkungen" kunde Disney lämna de magra åren på 1970- och 1980-talen bakom sig. Filmen om den unge Simbas väg till att bli lejonens kung hade inte bara en fantastisk historia, utan också ett slående soundtrack komponerat av Hans Zimmer och med låtar av Elton John. Soundtracket är fortfarande det mest framgångsrika för en animerad film.
VIDEO: Se trailern för "Lejonkungen"
“FROST”

Sedan premiären 2013 har Disney sålt Frost-prylar för mer är 100 miljoner dollar.*
2013: "Frost" satte starka kvinnor i förgrunden
På senare tid har Disneys kvinnliga huvudkaraktärer förändrats från jungfrur i nöd till starka kvinnor som tar saken i egna händer. Megahiten "Frost" är ett typexempel - i filmen tar huvudpersonerna Anna och Elsa sitt öde i egna händer. Sett till intäkter var "Frost" den största animerade filmsuccén genom tiderna, men den överträffades av uppföljaren "Frost 2" (2019).