Årtiondet som följde efter första världskriget präglades av en sprudlande optimism, livslust och företagsamhet. Samhället förändrades på allehanda sätt.
Stela klassindelningar, könsnormer och åldershierarkier luckrades upp, och i synnerhet unga människor experimenterade med nya och annorlunda sätt att leva.
I USA gjorde ett ökat välstånd att alla blev konsumenter, år 1929 ägde till exempel var femte amerikan en bil. Trots alkoholförbud var blöta fester regel snarare än undantag.
På dansställen svängde kvinnor i korta klänningar och deras kavaljerer runt till ragtimemusik. Andra slog sig lösa till småtimmarna på jazzklubbar som Cotton Club i New York.
I Berlin blomstrade kabaréer och dekadenta nattklubbar, och den sexuella friheten var stor. Homosexuella sökte sig till Berlin från hela Europa.
Glädjeruset blev kort. USA:s överhettade ekonomi ledde 1929 till att börsen i New Yorks kraschade, och resten av västvärlden drogs med i fallet.
Armod och fruktan ersatte glädje och öppenhet, medan skratten från 1920-talets frihetsfest överröstades av fascisternas stöveltramp.