Fabergéägg tog ett år att tillverka
Tillverkningen av ett påskägg tog lång tid och krävde hundratals specialister. Carl Fabergé deltog inte i det praktiska arbetet, men det var han som kom med idéerna.
Fabergé tänkte ut nya ägg
Carl Fabergé var hjärnan i företaget, det praktiska sköttes av fackfolk. När Fabergé visste hur ett nytt ägg skulle se ut tog formgivarna fram skisser och modeller som skickades vidare till verkstaden.
Lönsam uppfinningsrikedom
I verkstaden arbetade omkring 500 guldsmeder, juvelslipare, emaljörer och målare. Om Fabergés idéer var svåra att förverkliga med befintliga metoder, krävde han att specialisterna uppfann nya, avancerade tekniker. Fabergé själv experimenterade med färgskalan och uppfann över 140 nya färger. Dessvärre gick hans recept och beskrivningar av tekniken förlorade under revolutionen år 1917.
Fabergéägget levererades personligen
När ett påskägg slutligen var klart presenterade Fabergé själv ägget för tsaren dagarna före påsk. Under tiden väntade hantverkarna i verkstaden i spänd förväntan på att mästaren skulle komma tillbaka och meddela om tsaren var nöjd.