En av de mest förbisedda resurserna på nätet för mer kunskap om historia är poddradion. Poddsändningar är ett slags radioprogram, som utkommer fortlöpande och som man kan höra på sin dator, smartphone eller MP3-spelare.
Att hitta och avlyssna poddradio var tidigare en tekniskt komplicerad affär, men i dag är det inte alls svårt. Vi har samlat en handfull goda råd om hur du kommer i gång i artikeln "Så hämtar du poddsändningar".
Både professionella och amatörer
I dag finns det riktigt många bra historiska poddsändningar, och de produceras av allt från ledande internationella universitet och erkända medier till historiska författare eller bara entusiaster med en speciell förkärlek för historia.
Till skillnad från vanliga radioprogram blir poddsändningar normalt liggande på nätet i åratal, och det är därför möjligt att på en gång hämta en hel serie med många timmars underhållande historieberättande.
De allra flesta historiska poddsändningar är på engelska och avsedda för en internationell publik, och det är särskilt dem vi har fokus på här. Vi har ställt samman en översikt med några av de bästa – dem hittar du här:
Bra historiska poddsändningar på nätet.
Gratisnöje
Poddsändningar är i typiska fall gratis, och många av dem är minst lika bra, informativa och underhållande som dyra ljudböcker.
En poddsändning har oftast ett tema eller en grundidé, även om det finns undantag. Några av dem innehåller reklam, men denna är nästan alltid mycket diskret.
Vissa poddradioproducenter tillhandahåller enbart de senaste 5–10 avsnitten gratis och säljer de äldre programmen på CD. Några av dem uppmanar dig att donera ett frivilligt belopp som stöd för projektet.
I ett skjul i slutet av landningsbanan
Ljudkvaliteten och professionalismen på poddsändningarna kan variera en hel del – ända från professionella produktioner gjorda av stora mediehus som BBC till glada amatörer, som sitter hemma i garaget och läser högt för sin dator.
Journalisten Dan Carlin påstår (även om det nog är en lögn) att han spelar in sina fantastiska inslag i ett skjul i slutet av landningsbanan på en flygplats. Ljudkvaliteten är en av de saker man får leva med, men i gengäld har många poddradioproducenter en äkthet och en entusiasm, som gör det till ett nöje att lyssna på dem om och om igen.
De poddsändningar som inte är återutsändningar av klassiska radioprogram, är ofta mindre formella och kan variera en del i längd från avsnitt till avsnitt. Vissa av dem innehåller i raden av program miniserier, som fokuserar på ett visst ämne eller en speciell period i världshistorien.
Personligheter bakom poddsändningar
Man kan inte alltid räkna med att en poddsändning utkommer i tid. BBC:s poddsändningar som Melvyn Braggs fantastiska historiska samtalsprogram ”In Our Time” utkommer med statlig brittisk punktlighet, medan Dan Carlin är trött på att besvara e-mail från lyssnare, som klagar över att han inte har utgett något på månader.
Det händer också att man skyller på att semester, en förkylning eller en graviditetsledighet har försenat en episod.
På det hela taget präglas många poddsändningar av de personligheter som står bakom dem. Många poddradioproducenter låter sina personliga åsikter skina igenom historieberättandet. Det är till exempel möjligt att hitta både den synpunkten att Versaillesfördraget var ett orättfärdigt övergrepp på den förlorande parten och därför den viktigaste orsaken till andra världskriget och – motsatsen – (som hos Ray Harris Jr.) att fördraget var rimligt och kanske till och med lite för snällt mot Tyskland, och att man med ännu tuffare villkor kanske kunde ha undvikit nästa världskrig.
Så är det hela tiden, även när budskapet kommer från några av världens bästa historiker vid universitet som Stanford och Berkeley.
Den uppmärksamme lyssnaren bör ta materialet till sig med en viss dos sunt förnuft och bilda sig en egen uppfattning.