Google Art Project
Romersk fest

De rika och mäktiga bjöd på överdådiga fester

Dansande vildar, uppstoppade sköldpaddor, mordbrand och en 108-rätters festmåltid. Allt kan hända när de rika och mäktiga ordnar en fest. Här är fem av de vildaste festerna i historien.

HUVUDSTADEN BRANN NER

Thäis, Persepolis, Alexander den store

Den grekiska kurtisanen Thaïs ska ha varit den första som satte eld på palatset i Persepolis.

© VTR/IMAGESELECT

Alexander den store raserade staden

Mellan 334 och 325 före Kristus erövrade den makedonske kungen Alexander den store det enorma persiska riket. Vändpunkten i erövringen, intagandet av huvudstaden Persepolis år 331 före Kristus, firades med en stor fest.

Alexanders män inledde festligheterna med att plundra staden. Enbart palatset innehöll så mycket guld och silver att det krävdes 3 000 kameler för att bära bort det, enligt den grekiske historikern Diodurus Siculus.

Kungen offrade sedan till gudarna och anordnade spel för att underhålla soldaterna. Under festligheterna beslutade de berusade grekerna att bränna ner palatset.

”Ett stort antal facklor samlades in, och de kvinnliga musiker som deltog i banketten anslöt sig med flöjter och pipor, medan kungen ledde vägen till upptåget”, skriver Diodorus Siculus.

Branden spred sig till resten av staden, som brann ner.

HERTIG DÖDADE FYRA

Bal des Artent, Karl VI, Isabeau av Bayern

Det sägs att drottningen skyddade kungen med sin mantel, när elden spred sig, och räddade därmed hans liv.

© Rijksmuseum

Maskeradbal slutade fatalt

År 1393 anordnade Isabeau, drottning till den franske kungen Karl VI, en stor maskeradbal i sitt slott i Paris.

Kvällens höjdpunkt var ett dansuppträdande av sex riddare utklädda till håriga vildar. Att danska som vildar var en vanlig symbol för vågad lössläppthet vid den här tiden.

Men det glada spektaklet slutade i en katastrof. För att få den konstgjorda pälsen att fastna på riddarnas dräkter smordes deras dräkter in med harts. När kungens bror, hertigen av Orléans, råkade knuffa till en av dansarna med en fackla i handen, fattade det lättantändliga hartset eld.

Branden spred sig snabbt och fyra av de uppträdande brändes ihjäl.

Även kungen fick svåra brännskador. För att överraska gästerna hade han klätt ut sig till en vilde och i hemlighet anslutit sig till de andra dansarna.

ROLLSPEL FÖR MILJONER

Versailles slottet, spegelsalen, Ludvig XIV

Spegelsalen hade inte byggts 1664, men i den hölls många av Ludvig XIV:s senare extravaganta fester.

© Shutterstock

Solkungens temafest överträffade allt.

År 1664 beslutade Frankrikes festälskande kung Ludvig XIV – mer känd som [Solkungen] (https://varldenshistoria.se/samhalle/kungar-och-drottningar/solkungens-slott-var-rena-svinstian{"target":"_blank"}) – att anordna en bal som skulle överträffa alla andra.

Festligheterna ägde rum i parken runt kungens jaktslott i Versailles och pågick mellan den 7 och den 13 maj.

För att roa de 600 gästerna tog festen formen av ett rollspel. Kungen själv spelade huvudrollen som en fånge på en förtrollad ö och alla andra gäster spelade med.

I rollspelet ingick en över sju meter lång gyllene vagn, hästar med selar dekorerade med guld och ädelstenar, uppträdanden av herdar och herdinnor, balettdans och fyrverkerier. En björn, en elefant och en kamel deltog också i showen.

Som kulmen på festligheterna förde en valfigur med hjälp av en mekanisk anordning rollspelets hjältinna tvärs över en konstgjord sjö i slottsparken.

VANSINNIGT FROSSANDE

Manchu Han, Xuanye, Kangxi kejsaren

Kejsar Kangxis omfångsrika meny har återskapats i Tao Heung-museet i Hong Kong.

© Cara Chow (Charlotte1125)/Wikimedia Commons

Kejsaren firade sin födelsedag med svinhjärna och sjögurka.

Våren 1714 fyllde den kinesiske kejsaren Kangxi 60 år. För att fira dagen och visa sin makt och rikedom bjöd kejsaren in alla viktiga män över 65 år till en stor festmåltid. Sammanlagt deltog nästan 3 000 män och var och en av dem serverades minst 108 rätter.

Bland delikatesserna fanns grillad apa, sjögurka, bräserad björntass, spädgris och ångad kamelpuckel. Till det kom soppor tillagade av svinhjärna, silkesmaskar och sköldpadda.

De enskilda ingredienserna var noggrant utvalda. Till exempel göddes spädgrisarna med havregrynsgröt. Endast framtassarna från en svartbjörn som skjutits på hösten användes, eftersom de hade den högsta fetthalten och bästa smaken.

Den överdådiga menyn blev legendarisk i Kina och imiteras i dag av kinesiska restauranger runt om i världen, om än i mindre skala.

FÅGLAR PÅ HUVUDET

Salvador Dali, Surrealism, sällskapsdjur

Den surrealistiske målaren Salvador Dali var självskriven som gäst på familjen Rothschils absurda bal.

© Library of Congress

Bjöd in till en absurd bal

”Kostym, långklänning och surrealistisk huvudbonad”. Det var klädkoden när den rika Marie-Hélène de Rothschild anordnade en bal på familjens slott i Frankrike i december 1972.

Inbjudan var skriven med spegelvänd text, vilket signalerade att något extraordinärt väntade gästerna.

Festen levde upp till även de vildaste förväntningar. Servitörer klädda i kattdräkter serverade maten, som dukades upp på nakna skyltdockor.

Bordet var dekorerat med rosor och uppstoppade sköldpaddor, och tallrikarna var täckta med päls.

Bland gästerna fanns skådespelerskan Audrey Hepburn, som anlände med en fågelbur med uppstoppade fåglar på huvudet. Andra surrealistiska huvudbonader var bland annat ett älghuvud med horn och en enorm mask med ett collage av Leonardo da Vincis Mona Lisa.