Photo12/7e Art/Warner Bros Television
Vänner TV-serie

Därför blev "Vänner" en symbol för 90-talet

"Vänner" är inte bara världens mest populära komediserie, den är också så fullspäckad med 90-talsmode och popkultur att den fungerar som en perfekt tidskapsel. Men alla är inte nöjda med seriens skildring av 90-talet.

Den amerikanska komediserien “Vänner" visades på TV 1994-2004 och var ett kulturellt fenomen i stora delar av västvärlden. Och även om serien varade långt in på 00-talet ses den idag som ett uttryck för det goda livet på 90-talet.

De sex vännerna Joey, Phoebe, Ross, Chandler, Monica och Rachel var mycket olika typer, men deras vänskap förde dem samman. När miljontals, särskilt unga, TV-tittare tittade på komediserien kunde de ofta hitta åtminstone en personlighet av de sex som de kunde relatera till.

Seriens första säsong är nästan 30 år gammal, men "Vänner" har aldrig förlorat sin popularitet och uppskattas nu ha setts mer än 100 miljarder gånger trots att den är en så tydlig produkt av sin tid - eller kanske på grund av den.

Här är tre anledningar till varför "Vänner" representerar det perfekta mikrokosmoset av 90-talet.

1. Nittiotalets lingo

"How YOU doin'?" och "We were on a break!". “Vänner" var fullspäckad med 90-talslingo och påverkade till och med de språkliga fraserna och uttrycken under årtiondet.

Den mest långlivade och fortfarande allmänt använda termen är förmodligen "The Friend Zone", som beskriver det oönskade tillståndet att uppfattas som en vän av någon som man egentligen vill ha en romantisk relation med.

Begreppet förekommer för första gången redan i säsong 1, avsnitt 7 ("The One with the Blackout").

Se Joey beskriva hur Ross hamnade i "The Friend Zone":

Video

2. Modet

Från magblusar och minikjolar till killar i V-ringningar och färgglada skjortor. Att titta på kläderna i “Vänner" är på många sätt som att titta in i en 90-talsgarderob. Framför allt är denim av alla de slag överallt. Från cowboyvästen till de slitna jeansen som bara skriker 1990-tal.

Män, men framför allt kvinnor, syns ofta i färgglada, rutiga kläder, som blev populära med grungevågen i början av 90-talet – en genre av alternativ rockmusik som hyllade det ofullkomliga, slitna och alternativa.

Färgerna är särskilt slående i "Vänner", och även på den tiden var de anmärkningsvärda. Till exempel Ross blå kavaj över en knallgul t-shirt i den femte säsongen, som blev så ikonisk att den användes i sketchprogrammet "Saturday Night Live" i parodier på "Vänner".

Kolla in några av de bästa 90-talskläderna från serien:

Video

3. Humorn

Den ständigt sarkastiske Chandler Bing är förmodligen det starkaste exemplet på 90-talshumor i TV-serien.

90-talet var guldåldern för sarkasm och ironi. Överdrifter, underdrifter, motsägelser och absurda uttalanden, som ofta yttrades torrt och utan att blinka, var populära hos den berömda komikern Jerry Seinfeld, som skapade en av de andra stora komediserierna på 90-talet i USA, "Seinfeld" (1989-1998). Sarkasm som ungdomshumor sågs också i filmer som "Wayne's World" (1992) och "Clueless" (1995) – men ingen var så känd för det som Chandler från "Vänner".

Skådespelaren Matthew Perry kunde få publiken att skratta med de torraste av kommentarer, bara genom sitt tonfall.

Sarkasmen och ironin överlevde 90-talet, men alla delar av humorn i "Vänner" har inte åldrats lika bra. Den frekventa fettskammen mot Monica, som ses från praktiskt taget alla karaktärer, skulle utan tvekan uppfattas som stötande idag. På 90-talet ansåg dock många att man hade rätt att göra sådana uttalanden för "hälsans" skull.

Kolla in några av Chandlers bästa sarkastiska kommentarer:

Video

Seriens skildring av 90-talet har kritiserats från flera håll

Men det är inte allt i "Vänner" som visar 90-talet som det var.

När serien först visades på TV kritiserades den för att skapa en glansig bild av livet i New York, där nästan alla var unga, vita och hade ett bra skyddsnät omkring sig. I själva verket finns det väldigt få svarta eller latinamerikanska karaktärer i serien, och alla har mindre roller.

På så sätt är serien inte en bra representation av det mångkulturella New York – men den är en bra representation av hur amerikanska komediserier på 90-talet ofta var nästan helt rasifierade. Så kallade "black sitcoms", där nästan alla roller gick till svarta skådespelare, var också mycket populära, till exempel "Rap Guy in LA" (1990-96).

Efter att i flera år ha avfärdat kritiken ändrade dock seriens skapare Marta Kauffman sin inställning 2022 och bad om ursäkt för seriens brist på mångfald, som hon medgav att hon var “flov over”.

Serien har slutligen kritiserats för att skildra ett alltför enkelt liv för de sex vännerna. Joey är skådespelare med begränsat arbete och Rachel är servitris. Ändå har de råd att bo i gigantiska lägenheter mitt i New York, en av världens dyraste städer. Och de har sällan någon form av pengaproblem.

Sammantaget är "Vänner" en ganska effektiv tidsförskjutning om du vill förflyttas tillbaka till 90-talet – och få några skratt på vägen.