Terje Bendiksby/NTB/Ritzau Scanpix
Samisk trumma på museum

Danmark ger sig i strid om samisk schamantrumma

I årtionden har norska samer uppmanat Danmark att lämna tillbaka en 400 år gammal schamantrumma. Ett brev till drottning Margrethe tycks ha hjälpt saker och ting på traven.

”Ska vi behöva tigga och le som snälla flickor för att få lov att behålla våra egna kulturföremål?” Den frågan ställde Aili Keskitalo, som då var president för det norska Sametinget, i oktober 2021. Samtidigt skickade hon ett brev till Danmarks drottning Margrethe för att uppmärksamma henne på frågan.

Det verkar som brevet till drottningen satte fart på återbördandet. Föremålet för striden – en rituell samisk trumma från 1600-talet – har sedan 1979 varit utlånad av Nationalmuseet i Köpenhamn till det samiska RiddoDuottarMuseat i Norge. Nu har samerna fått överta trumman permanent.

Händelsen är extremt ovanlig i den danska museivärlden. Det är 14 år sedan något motsvarande hände. En mängd faktorer ska övervägas om museer ska lämna tillbaka föremål:

Har museet till exempel införskaffat föremålet på olovligt vis? Har den rättmätiga ägaren möjlighet att ta hand om och förvara föremålet på ett tillfredsställande sätt?

Samiska trumma karta

Samerna bebor Skandinaviens nordligaste delar.

© VÄRLDENS HISTORIA, Nasjonalbiblioteket

Viktigt bevis i rättegång

Trumman hamnade i Danmark efter en rättegång 1692, då den samiske schamanen Anders Poulsen åtalades för häxkonster i Vardø i Norge.

Under rättegången förklarade Anders Poulsen hur trumman användes för att lindra smärta, och vad de många symbolerna på trumman betydde. Det gör trumman till ett viktigt vittnesbörd om samisk tro och samiska ritualer.

Medan Anders Poulsen satt fängslad mördades han av en medfånge, och eftersom Norge på den tiden var en del av Danmark hamnade trumman 1694 på Det Kongelige Kunstkammer i Köpenhamn.