Börsmarknadens utveckling genom åren

Att kunna handla med värdepapper är långt igen en nyhet. Stockholmsbörsen har funnits i över 240 år och till en början var det börsmedlemmarna som stod som mellanhand mellan investerarna och börsmarknaden. Idag är det mäklare som ansvarar som mellanhand.

© Pixabay

Ungefär 140 år efter Stockholmsbörsens uppkomst, så fanns 44 bolag registrerade på börsen. Börsen höll en handelssiffra på cirka 1.6 miljarder ända till 1970-talet. Efter kraschen på Wall Street, år 1929, och Kreugerkraschen, år 1932, blev det mer dystra tider på börsen. Cirka 30 år senare väcktes åter intresset för börsmarknaden. Det blev bättre ekonomi i landet och allt fler hushåll blev nyfikna på aktiehandel.

Svenska börsmarknaden växte sig allt större, men istället för att utöka med fler kontor så öppnade de upp för ett datoriserat handelssystem. Efter år 1993 blev det lättare att bli börsmedlem, eftersom börsmarknaden övergick till att bli ett vinstinriktat aktiebolag. Idag är det ännu lättare, så internet har gjort det ännu mer lättillgängligt.

Snabbare förändringar inom kortsiktig handel

Vare sig du är intresserad av aktiehandel på ett långsiktigt eller kortsiktigt sätt, så förvänta dig inte större vinster det första året. Börja med mindre summor och lär dig arbetssättet och verktygen under tiden. En anledning till att Daytrading är populärt är för att det händer saker hela tiden. Förändringar kan ibland komma så snabbt som inom några sekunder.

Via olika sajter kan du läsa på mer om hur du ska gå tillväga. Lär dig även avläsa olika kursgrafer. Börja med de som inriktar sig på de ämnen du är intresserad av. Snabba kursfall kan leda till att du snabbt förlorar pengar eller så lyckas du tjäna pengar på de du lyckas förutsäga.

Att satsa på blanka aktier innebär att du investerar i kursfall på marknaden. En långivare av aktier lånar ut aktier till dig, som du kan försöka tjäna pengar på. Genom att sälja aktier när de ligger högre i kurs och sedan köpa tillbaka när de ligger i lägre marknadspris. Mellanskillnaden minus den ränta som du ska betala till långivaren, blir din vinst.

En stor risk med denna typ av handel är att långivaren har rätt att, när som helst, återkalla sina aktier från dig. Då måste du återlämna dem direkt. Risken är att du vid det tillfället måste återköpa aktierna till ett pris som är högre än vad du sålde dem för.

Det är inte alltid enkelt att förutsäga hur en utveckling kommer att ske, även om en analys visar på en specifik väg. Det som först visade sig som ett kursfall kan nästa dag vända till att aktiernas pris istället skjuter i höjden.