Mystisk medeltidsbok kan ha dechiffrerats

I mer än hundra år har Voynichmanuskriptet fått världens bästa kryptografer att slita sitt hår i försöket att tyda de många sidorna sider. Nu anser en lingvist sig ha kommit på svaret på bara två veckor.

Enligt Cheshire föreställer denna teckning en räddning av ö­bor i ­Medelhavet under ett ­vulkanutbrott år 1444.

En forskare i Storbritannien påstår sig ha dechiffrerat Voynich­manuskriptet – en bok fylld med gåtfulla teckningar och en obegriplig text, som upptäcktes 1912.

I över hundra år har otaliga kryptografer inklusive experter från FBI och kodknäckaren Alan Turing försökt lösa gåtan bakom bokens texter.

Koden är ett utdött språk

Nu anser Gerard Cheshire, som forskar i lingvistik vid universitetet i Bristol, att han har forcerat koden. Han är övertygad om att manuskriptet är skrivet på ett utdött proto-romanskt språk, som är tidigare än andra romanska språk som franska och italienska.

”Jag upplevde ett antal ”heureka”-ögonblick, medan jag dechiffrerade koden. De följdes av en känsla av skepsis och upprymdhet”, säger Cheshire.

Han anser dessutom att texten skrivits av en nunna till Maria av Kastilien, som var drottning av det spanska kungariket Aragonien från 1416 till 1458. Den handlar om allt från läkemedel och astrologi till kvinnokroppen.

Forskarkollegor är inte övertygade

Andra forskare har tidigare hävdat att de löst gåtan, och många av Cheshires kollegor är därför skeptiska.

Professor Lisa Fagin Davis vid Yale-universitetet understryker till exempel att det inte finns några bevis för att något proto-romanskt språk över huvud taget har existerat.