Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enligt Cheshire föreställer denna teckning en räddning av ö­bor i ­Medelhavet under ett ­vulkanutbrott år 1444.

Kultur - Böcker

Mystisk medeltidsbok kan ha dechiffrerats

I mer än hundra år har Voynichmanuskriptet fått världens bästa kryptografer att slita sitt hår i försöket att tyda de många sidorna sider. Nu anser en lingvist sig ha kommit på svaret på bara två veckor.

En forskare i Storbritannien påstår sig ha dechiffrerat Voynich­manuskriptet – en bok fylld med gåtfulla teckningar och en obegriplig text, som upptäcktes 1912.

I över hundra år har otaliga kryptografer inklusive experter från FBI och kodknäckaren Alan Turing försökt lösa gåtan bakom bokens texter.

Koden är ett utdött språk

Nu anser Gerard Cheshire, som forskar i lingvistik vid universitetet i Bristol, att han har forcerat koden. Han är övertygad om att manuskriptet är skrivet på ett utdött proto-romanskt språk, som är tidigare än andra romanska språk som franska och italienska.

”Jag upplevde ett antal ”heureka”-ögonblick, medan jag dechiffrerade koden. De följdes av en känsla av skepsis och upprymdhet”, säger Cheshire.

Han anser dessutom att texten skrivits av en nunna till Maria av Kastilien, som var drottning av det spanska kungariket Aragonien från 1416 till 1458. Den handlar om allt från läkemedel och astrologi till kvinnokroppen.

Forskarkollegor är inte övertygade

Andra forskare har tidigare hävdat att de löst gåtan, och många av Cheshires kollegor är därför skeptiska.

Professor Lisa Fagin Davis vid Yale-universitetet understryker till exempel att det inte finns några bevis för att något proto-romanskt språk över huvud taget har existerat.

Läs också:

Kultur

Brittiska homosexuella benådades retroaktivt

2 minuter
Böcker

Munkar slet för att producera böcker åt eliten

3 minuter
Böcker

Ny bok tittar närmare på spioner, hemliga koder och mystisk skrift

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj