Historiens största gåtor: Spioner, hemliga koder och mystisk skrift

Receptet på koder som inte går att knäcka har utmanat härförare, spioner och matematiker i tusentals år. Följ med på jakten på den oknäckbara koden, från primitiva kodrör på Caesars tid till Enigmaapparaten i Nazitysklands ubåtar och kalla krigets spioner.

Band 6 av bokverket Historiens största gåtor berättar historien om gåtfulla spioner, hemliga koder och mystisk skrift, som fick oss att gräva ett spadtag djupare.

Bok 6 - Spioner, hemliga koder och mystisk skrift

I alla tider har människor sökt efter sanningen – eller försökt dölja den. Redan för 11 500 år sedan karvade någon i västra Sibirien in märkliga symboler i ett stycke lärkträ. Tecknen tolkas av forskare som historiens första hemliga kod.

Vi kan förmodligen aldrig förstå tecknens innebörd och läsa budskapet från civilisationens gryning, men arkeologerna vill inte ge upp. Vi människor har en djupt rotad önskan att lösa gåtor och avslöja sanningen.

Samma behov får spioner att riskera livet för en inblick i fiendens hemligheter och har i över 100 år drivit forskare att försöka dechiffrera det oläsbara Voynich-manuskriptet från medeltiden.

Och jakten på dolda sanningar har fått amatörer och forskare att ifrågasätta ett så vedertaget faktum som att Shakespeare skrev sina egna verk.

Band 6 av bokverket Historiens största gåtor berättar historien om gåtfulla spioner, hemliga koder och mystisk skrift, som fick oss att gräva ett spadtag djupare.

Du kan bland annat läsa om:

 • Voynichmanuskriptets obegripliga skrift
 • Andra världskrigets kodtalare
 • Strävan efter den perfekta koden
 • Agenternas hemliga krig
 • Jakten på Shakespeares identitet

I århundraden har det funnits personer som betvivlat att William Shakespeare, den illitterate sonen till en handskmakare, verkligen var en av historiens största författare. Historikern Geoffrey Marsh har ägnat de senaste tio åren åt att forska på Shakespeares liv och sätta sig in i hur han kunde skriva sina detaljerade verk.

Första bandet för en krona

Om du beställer nu får du första bandet av bokserien för en krona + 19 kronor i porto. Därefter får du automatiskt de följande banden i bokserien, men du kan givetvis när som helst säga upp din prenumeration.

Din första bok är seriens första band, där du får följa med på en halsbrytande resa in i tempelriddarnas vilda värld.

JA TACK – det erbjudandet vill jag inte missa

HISTORIENS STÖRSTA GÅTOR består av tolv band, och i varje bok får du:

✔ Fängslande berättelser från gåtornas värld

✔ Vetenskapliga förklaringar

✔ Intervjuer med experter

✔ Detaljerade kartor och tidslinjer

OBS! Du får även digital tillgång till bokserien, så du kan läsa böckerna i din surfplatta, smartmobil eller dator, när du är i farten.

Som prenumerant på det nya bokverket kan du se fram emot att läsa om:

 1. Tempelriddarnas sista hemligheter

 2. Vikingarnas okända värld

 3. Nazisternas mysterier

 4. Bibelns myter och sanningar

 5. Sökandet efter pyramidernas hemligheter

6. Spioner, hemliga koder och mystisk skrift

 1. Forntidens sista mysterier

 2. Spårlöst försvunna

 3. Månlandningen och andra konspirationsteorier

 4. Olösta kriminalfall

 5. Gåtfulla byggnadsverk

 6. Sägenomspunna skatter

Gåtor är min grej – ge mig ett bra erbjudande