Historiens största gåtor: Forntidens sista mysterier
Vissa historier är så dåligt beskrivna att de är mer myt än fakta. Arkeologerna har dock grävt fram ovärderliga nya kunskaper om forntidens Troja, det sägenomspunna Atlantis och järnålderns människooffer.

Är historien om det tio år långa kriget och ödeläggelsen av staden Troja sann eller bara fria fantasier? Nya fynd visar att Homeros antika diktverk Iliaden kan ligga betydligt närmare sanningen än forskarna hittills har trott.
Bok 7: Forntidens sista mysterier
Spåren efter ohyggliga fältslag, vansinniga härskare och bestialiska avrättningar, glömda sedan länge, kommer i dag upp till ytan vid utgrävningar världen över.
Det som forntiden inte kan berätta för oss i skriftliga källor, får vi i stället veta genom alla de uppseendeväckande fynd som arkeologerna gör vid forntidens brännpunkter.
Pilspetsar, smycken och krukskärvor har sedan århundraden ökat våra kunskaper om forntiden, men en slöja av mystik har alltid dolt detaljerna om dåtidens civilisationer. Så är det inte längre.
Nu gräver arkeologerna, bildligt talat, lite djupare med hjälp av banbrytande teknik. Moderna vetenskapliga metoder har redan kastat nytt ljus över de välbevarade liken i Nordeuropas mossmarker.
Nästa steg är att förstå varför forntida civilisationer gick mot en oförklarlig kollaps – från enorma Medelhavsriken till de första kulturerna i Asien. Till och med myten om Atlantis och Homeros episka diktverk om Troja utökas med nya kapitel som ger oss en klarare bild av forntiden.
Jag vill läsa mer om forntidens mysterier och arkeologernas tekniker!
I band 7 i bokverket Historiens största gåtor kan du bland annat läsa om:
- Mosslikens hemliga liv
- Atlantismytens verkliga ursprung
- Terrakottasoldaterna
- Sanningen om Trojas undergång