Flera tusen gamla böcker och dokument har stoppats i plastpåsar och skickats till staden Cesena, där företaget Orogel kan snabbfrysa dem till minus 25 grader.
När böckerna fryses avlägsnas vattnet. Nedfrysningen avbryter även den kemiska process som gör att vattnet bryter ner papperet.
Det ger experter tid att utföra det långsamma och mödosamma med torka, tina upp och restaurera böckerna. Om nedfrysningen sker tillräckligt snabbt tar böckerna i stort sett inte skada alls, trots att de har varit genomblöta.
VIDEO: Se översvämningarna i den historiska staden Faenza
Används vanligtvis till frukt och grönt
”Vi använder vanligtvis processen för att frysa frukt och grönsaker inom tre timmar efter skörd, men jag hade aldrig föreställt mig att denna snabba metod skulle kunna tillämpas på vårt kulturarv”, säger ordföranden för Orogel, Bruno Piraccini.
”Jag fick den överraskande förfrågan från biblioteket i Forli, och vi gjorde med glädje plats för böckerna i vårt lager.”
Nu arbetar flera tusen frivilliga på att transportera så många böcker och dokument som möjligt till företaget i Cesena, som erbjudit sin jättefrys utan kostnad.