Alessandro Serrano/SIPA/Ritzau Scanpix
Italien översvämning

Frysfirma räddar ovärderliga böcker efter översvämning

Mängder av medeltida böcker har dränkts av lera av vatten på grund av översvämningar i norra Italien. Nu ska de gamla manuskripten räddas av en superfrys.

Stora delar av norra Italien har under våren 2023 drabbats av kraftiga översvämningar.

I synnerhet området Emilia-Romagna utsattes för enorma skyfall. En del av de många byggnader som översvämmades av slam och vatten var bibliotek och arkiv, som innehåller historiska böcker och dokument, vissa så gamla som från 1500-talet.

Dessa verk skulle med stor sannolikhet ha förstörts om inte ett företag med en enorm frys hade erbjudit sin hjälp.

Flera tusen gamla böcker och dokument har stoppats i plastpåsar och skickats till staden Cesena, där företaget Orogel kan snabbfrysa dem till minus 25 grader.

När böckerna fryses avlägsnas vattnet. Nedfrysningen avbryter även den kemiska process som gör att vattnet bryter ner papperet.

Det ger experter tid att utföra det långsamma och mödosamma med torka, tina upp och restaurera böckerna. Om nedfrysningen sker tillräckligt snabbt tar böckerna i stort sett inte skada alls, trots att de har varit genomblöta.

VIDEO: Se översvämningarna i den historiska staden Faenza

Används vanligtvis till frukt och grönt

”Vi använder vanligtvis processen för att frysa frukt och grönsaker inom tre timmar efter skörd, men jag hade aldrig föreställt mig att denna snabba metod skulle kunna tillämpas på vårt kulturarv”, säger ordföranden för Orogel, Bruno Piraccini.

”Jag fick den överraskande förfrågan från biblioteket i Forli, och vi gjorde med glädje plats för böckerna i vårt lager.”

Nu arbetar flera tusen frivilliga på att transportera så många böcker och dokument som möjligt till företaget i Cesena, som erbjudit sin jättefrys utan kostnad.