Bellman – från fest till tragedi
1920-talets försök att göra Bellman till en nykterhetskämpe överlever knappast en kartläggning av diktarens liv. Han satte sprätt på pengar snabbare än de kom in, festade hårt och dog alkoholiserad.

Carl Michael Bellman.
Bellman kämpade för nykterhet och påvisade alkoholens skador. Det var nykterhetsrörelsen på 1920-talet som presenterade denna tes när den ville revidera bilden av en spritosande Bellman.
Alla hans texter om vinguden Bachus och fyllerister i rännstenen varnade i själva verket, enligt rörelsen, för fattigdom, tuberkulos och impotens: ”Ger man Bachus för mycket får Venus för lite.” Nykterhetsmannen Einar Ljungberg noterade också Bellmans ord: ”Drick ej mer än du tål, tänk på dina göromål.” Han drog slutsatsen att Bellman var nykter när han diktade eller uppträdde, vilket han gjorde nästan varje dag.
Försöket att postumt ansluta Bellman till nykterhetsrörelsen visar att man kan skapa vilken Bellmanbild man vill. Ty trots alla hans egna texter och tusentals skrifter om honom så vet vi ganska lite om hans inre tankar. ”Han döljer sig bakom en mask”, menar litteraturprofessorn Lars Lönnroth.
Det är lättare att teckna en yttre bild. Carl Michael Bellman, kallad Kalle av sin moder, var en medelklasspojke med en exceptionellt skarp iakttagelseförmåga och med ett stort behov av att synas. Han misskötte konsekvent sina trista arbeten, satsade istället allt på lönsamma extraknäck som festarrangör och dog sliten och uppgiven. Däremellan var han ett av Sveriges stora konstnärliga genier, ett snille.
Bellman växte upp på Söder
Farfarsfar var skräddare från de tyska provinserna i stormakten Sverige, farfar blev professor i Uppsala och fadern var hög statstjänsteman. Moderns släkt kom från Bergslagen med minst en riksdagsman, och morfar var kyrkoherde.
Släktens dop och bröllop bevittnades av gedigen borgerlighet och en och annan greve. Bellman växte upp på en stor malmgård nära Maria kyrka på Södermalm i Stockholm, familjen bodde i en elvarummare på nära trehundra kvadratmeter tack vare en rik farmorsmor, Catharina Daurer.
Bellman var äldst i en stor syskonskara. Enligt Bellman var modern gravid tjugoen gånger men bara sju syskon nådde vuxen ålder. Hans barndom dominerades av goda kvinnor: modern, systrarna och hans ”dagmamma” Anna Berg.